De datacenters van de bedrijven als Google, Microsoft en Facebook draaien in de race om permanente beschikbaarheid van data en rekenkracht overuren en verspillen tot 90 procent van de gigawatt die ze van het elektriciteitsnet halen.

Zuinig imago blijkt hete lucht

Vergunningen zijn niet in orde, vieze dieselgeneratoren draaien veel te lang, en soms laten de beheerders de rekenfabriek zelfs bewust doordraaien terwijl er helemaal geen vraag is, ironisch genoeg om een milieuboete te ontlopen.

Die ontluisterende praktijken beschrijft de New York Times. Na een jaar diepgravend onderzoek prikt de krant het zorgvuldig gekweekte imago van zuinigheid en efficiency keihard door.

Overtollige computerkracht

In de race om permanente beschikbaarheid in de 'cloud' draaien honderden datacenters wereldwijd het klokje rond op volle kracht, terwijl de daadwerkelijke vraag naar rekenkracht sterk fluctueert. Het gebrek aan vraag wordt dan opgevangen met uitvoeren van reduntante rekentaken of het 'rondpompen' van terabyte aan data.

Het is vergelijkbaar met een rijtje wachtende taxi's die allen permanent de motor laten draaien, maar datacanters doen dit volgas in z'n vrij, 24 uur per dag. Uit berekeningen blijkt dat deze nieuwe generatie zogenaamd zuinige superdatacenters in werkelijkheid tot 90 procent van de stroom verspillen.

Microsoft chanteerde gemeentebestuur

De Times beschrijft een schokkend incident waarin Microsoft, om een boete te ontlopen, expres voor een miljoen watt aan stroom verspilde. In de staat Washington, waar veel datacenters zijn gehuisvest, krijgen bedrijven een boete als ze aan het eind van het jaar veel minder blijken te verbruiken dan eerder begroot. Dat klinkt raar, maar die wet zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet maximaal wordt benut.

Twee bedrijven bleken afgelopen december veel minder verstookt dan dat ze hadden aangegeven: Yahoo en Microsoft. Yahoo betaalde netjes z'n boete, maar Microsoft chanteerde de gemeente Quincy door te dreigen alsnog onnodig miljoenen watts te verstoken, tenzij het bestuur de boete inslikte. Dat gebeurde niet en dus zette Microsoft dagenlang de verwarming op zijn heetst, om de warme lucht daarna direct met gigantische ventilatoren naar buiten te blazen. Door het verspillen van 70.000 dollar aan stroom ontliep het zo een boete van 2 ton.