De toepassing van de open standaard Opus in het webprotocol WebRTC wordt zwaarbevochten. De IEFT-tegenhanger World Wide Web Consortium (W3C) buigt zich momenteel over dit protocol. Google wil dat Opus de verplichte audiocodec wordt, maar Microsoft is daarop tegen. Beide partijen zijn vertegenwoordigd in de WebRTC-werkgroep van het W3C.

IETF drukt op W3C

De Internet Engineering Task Force (IETF) draagt bij aan de discussie door de open audio-codec Opus een officiële internetstandaard te maken én standaard te implementeren in de eigen standaard RTCWeb. De druk op de W3C om Opus te implementeren bij collega WebRTC wordt hiermee opgevoerd.

Opus is een flexibele codec die in theorie goed werkt met een protocol als WebRTC. De codec maakt het applicaties mogelijk om snel te kunnen schakelen tussen variabelen als bitrate en frames. Opus is bedoeld om in te zetten in allerlei internettoepassingen als VoiP, muziekstreaming en audiochats. De codec is ontworpen door onder meer Xiph.org, Mozilla, Broadcom en Skype voordat het van Microsoft was.

Open standaard beter dan concurreren

Jean-Marc Valin van Mozilla en Timothy B. Terriberry van Xiph noemen de certificering “een grote overwinning voor open standaarden". Volgens de ontwerpers was er veel scepsis toen Opus drie jaar geleden als standaard werd voorgesteld. “Maar de resultaten wijzen uit dat we een betere codec kunnen maken door samen te werken, in plaats van te concurreren tussen gepatenteerde technologieën", aldus de twee ontwikkelaars.

Ze noemen licentiebeperkingen voor dit soort toepassingen knullig. “Zou je een bedrijf baseren op de technologie die door een concurrent wordt beheerst?" Ook stellen ze dat Opus breder ingezet kan worden dan bestaande codecs. “Om hetzelfde te doen met gesloten standaarden zou meerdere codecs vereisen die aan elkaar gelijmd zouden moeten worden met nieuwe code."

Wel of geen audiocodec in WebRTC

Google wil Opus gebruiken in het protocol WebRTC. De IETF kondigde vorige week aan dat Opus de gebruikte codec moet worden van WebRTC's tegenhanger RTCWeb. De W3C heeft al een voorstel gepubliceerd, maar moet hier nog besluiten of en zo ja welke codec gebruikt gaat worden. Opera en Chrome ondersteunen het open source-framework WebRTC momenteel al.

Microsoft, die ook meewerkt aan het WebRTC-project, is erop tegen om VP8 of Opus te gaan gebruiken. De softwaregigant heeft een eigen variant van WebRTC voorgesteld zonder audiocodecs. Volgens Microsoft komt het gebruik van vastgestelde codecs de interoperabiliteit niet ten goede. De IETF vindt dat een gebrek aan een standaardcodec juist zorgt voor dit soort problemen.