Mensen die computersystemen platleggen of deze aanzienlijk vertragen door virussen te verspreiden of een enorme hoeveelheid spam versturen, kunnen een jaar celstraf krijgen. Dat bleek deze week tijdens een kamerdebat met minister Donner van Justitie, aldus het persbureau ANP.

In maart kreeg de 18-jarige Eric de V. nog een celstraf van 38 dagen en 240 uur dienstverlening vanwege het dagenlang platleggen van overheidssites. Ook kreeg De V. een voorwaardelijke straf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

De Tweede Kamer wil nu de gevangenisstraf voor het stelen van informatie verhogen tot maximaal vier jaar.

Surveilleren

Donner gaf tijdens het debat toe dat de omvang van computercriminaliteit veel groter is dan de politie aan kan. 'We moeten niet de illusie hebben dat we op internet net zo kunnen surveilleren als op straat', zei hij.

Op de vraag van PvdA-kamerlid Van Dam of het klopt dat er slechts twintig rechercheurs actief zoeken naar criminaliteit op internet, kon de minister geen antwoord geven. Volgens de bewindsman zijn in het hele land ruim 150 politiemensen bezig met computercriminaliteit.

Voor 2008 moeten bovendien alle tactische rechercheurs een aanvullende opleiding op dat gebied hebben gevolgd.