Nigel Page van Microsoft deed tijdens de TechEd-conferentie de specificaties uit de doeken. Hij vertelt dat Windows Vista het beste werkt op een pc met een grafische kaart met 256MB geheugen, 2GB ddr3 aan werkgeheugen en een serial-ata2 harde schijf, aldus APC Magazine. "Het grafische element is waarschijnlijk het meest kritieke onderdeel in Windows Vista", aldus Page.

Vista gebruikt niet langer bitmaps voor afbeeldingen, maar schaalbare vectoren. Vectoren moeten berekend worden, wat meer vraagt van het werkgeheugen van de grafische kaart. De genoemde 256 MB is dan ook een minimum. Microsoft verwacht dat zodra Windows Vista verschijnt, er meer grafische kaarten met 512 MB op de markt zullen komen.

De grafische kaart is bij voorkeur een pci-express-kaart. Een agp-kaart zal wel werken, maar niet het maximale uit het besturingssysteem halen.

Geen ddr3 en hdcp

Voor de 32-bits configuratie van Vista is 512 MB aan werkgeheugen het absolute minimum. Met 1 GB moet het goed draaien. De 64-bits variant van Vista vereist 2 GB, bij voorkeur ddr3. Dat laatste is nogal vreemd, omdat ddr3 geheugen pas in 2007 verkrijgbaar zal zijn.

Opvallend is ook de high definition (hd)-ondersteuning in het nieuwe besturingssysteem. Wie hd-dvd's of Blu-Ray-schijfjes wil afspelen, moet een monitor hebben met een hdcp-aansluiting (high bandwidth digital content protection). Er is echter nog geen enkele tft-monitor verkrijgbaar met een dergelijke aansluiting. Page: "Het is aan de gebruiker om te vragen waar de hdcp-monitoren blijven."