Het onderzoeksbureau ChangeWave Research toonde dit aan nadat het een onderzoek had uitgevoerd onder 1,947 IT-professionals die binnen hun bedrijf verantwoordelijk zijn voor IT-gerelateerde uitgaven. 80 procent van de ondervraagden bevond zich in de VS; de rest woonde in Canada of andere landen.

Bezuinigingen

Van de ondervraagden gaf ongeveer 30 procent aan dat er in het derde kwartaal van dit jaar minder uitgaven worden gedaan op hun gebied dan aanvankelijk gepland. Slechts 12 procent van de ondervraagden gaf aan meer uit te hebben gegeven aan IT-posten dan gepland.

Bovendien liet 29 procent weten dat de uitgaven nog verder zullen slinken in het vierde kwartaal. 13 procent verwachtte juist meer uit te gaan geven in het vierde kwartaal. Bij de vorige meting van ChangeWave, afgelopen mei, waren meer ondervraagden positiever over de IT-uitgaven.

In een blogpost schreef Paul Carton, hoofd onderzoek bij ChangeWave: "De korte stabilisatieperiode die we in mei constateerden heeft wederom plaatsgemaakt voor een neerwaartse trend. Je zou zelfs helemaal terug moeten gaan naar het midden van de laatste recessie (Augustus 2001) om een vergelijkbare trend waar te nemen."

Voor 35 procent van de ondervraagden waren hogere energiekosten de belangrijkste factor om te snijden in de IT-uitgaven.

Volgens het bureau ziet het er niet naar uit dat er snel een verandering komt in deze ontwikkeling; van alle ondervraagden gaf 39 procent aan dat de IT-uitgaven in hun bedrijf pas weer zouden toenemen in het tweede kwartaal van 2009 of zelfs later.