Op de statistieken van de Zweedse Internet Exchange (IX) Netnod, die bestaat uit vijf lokale exchanges, is te zien dat sinds gisteren het verkeer dramatisch is gedaald. Zowel de piek als het dal van de dagelijkse verkeersgolf is flink gezakt.

De piek op 31 maart zat boven de 190 Gbit/s, en gisteren amper nog 110 Gbit/s. Het dal op 31 maart zat op 50 Gbit/s, gisterochtend op 37 Gbit/s. En vanochtend vroeg was het dal nog maar 25 Gbit/s, want de daling zet in elk geval ook vandaag nog door.

IPRED-wet

Sinds gisteren is in het land een nieuwe anti-piraterijwet van kracht gegaan, gebaseerd op het Europese Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED). Onder de nieuwe wet kunnen isp's worden verplicht om NAW-gegevens van vermeend illegale filesharers aan autoriteiten of rechtenorganisaties te overhandigen.

Een woordvoerster van Netnod bezweert tegenover Webwereld dat de statistieken correct zijn. Ook is er geen storing op een van de aangesloten vijf knooppunten van Netnod verdeeld over het Scandinavische land. De IX weigert een verklaring te geven voor de enorme daling, maar wil wel kwijt dat variaties in verkeer heel normaal zijn. "Als het mooi weer is zien we ook een daling. En sinds gisteren schijnt hier toevallig volop de zon", aldus de zegsvrouw.

Niet het lenteweer

Toch lijkt de Zweedse zon niet de oorzaak van de daling. Het is namelijk niet de eerste opmerkelijke dip. Drie jaar geleden, toen de Zweedse politie de servers van torrentsite The Pirate Bay in beslag nam, kelderde het Zweedse ip-verkeer ook met ongeveer één derde, meldt Computer Sweden.