De bekende Zweedse provider Bahnhof, naast hoster (van onder meer Wikileaks) ook access provider, trekt zelf zijn conclusies uit het baanbrekende Europees arrest waarmee de richtlijn bewaarplicht ongeldig is verklaard.

Geen woorden maar daden

"Bahnhof stopt elke data-opslag met onmiddellijke ingang. Daarnaast zullen we de reeds opgeslagen informatie verwijderen," aldus Bahnhof-CEO Jon Karlung. Alhoewel het arrest van het EU-Hof niet rechtstreeks slaat op nationale wetten, zijn die wetten wel op de nu ongeldige richtlijn gebaseerd en kunnen dus bij het grofvuil, meent hij.

Bahnhof neemt daarmee een risico, maar wil duidelijk een statement maken. Andere providers kijken de kat uit de boom, maar pleiten wel bij de politiek voor snelle duidelijkheid. Onder meer Nederland ICT en de Belgische branchevereniging van isp's ISPA roepen daar toe op.

Er is in Nederland nog geen access providers die het voorbeeld van Bahnhof volgen en zelf actie onderneemt. XS4ALL laat weten verheugd te zijn met de uitspraak en die eerst te bestuderen. Alleen hosting provider Greenhost slaat al jaren geen bewaarplichtdata op en roept andere isp's dit voorbeeld te volgen met LogMeNiet.nl

Kamer dreigt met intrekkingswet

Naast mogelijke boetes of een proces uitlokken door de bewaarplichtdata te wissen kunnen isp's ook zelf naar de rechter stappen om duidelijkheid te verkrijgen, aldus Ot van Daalen, advocaat bij Digital Defence. Andere juristen laten aan ISPToday weten de bewaarplichtdata voorlopig nog niet weg te gooien.

Dinsdag liet staatssecretaris Fred Teeven weten dat de regering over acht weken met een standpunt komt aangaande de Nederlandse bewaarplicht. De Kamer vindt dat erg lang en sommige fracties dreigen met een motie om de dataretentie af te schieten door een intrekkingswet.