"We zullen bepaalde klantinformatie bewaren voor intern gebruik, maar als we daarmee klaar zijn, zullen we de ip-adressen verwijderen", zegt landsdirecteur Niclas Palmstierna van Tele2 Zweden tegen persbureau AFP. Tele2 is met 600.000 klanten een van de grootste providers van Zweden.

Sinds 1 april is er in Zweden een nieuwe wet die de overheid het recht geeft de identiteit van vermeende internetpiraten op te vragen bij internet service providers (isp's). Na de invoering van de wet nam het internetverkeer in het land dramatisch af.

Privacy

Tegen lokale media zegt de Zweedse Tele2-ceo dat het besluit ip-informatie te wissen "de privacy van onze klanten versterkt. We hebben de wetgeving goed bekeken en daarin geen verplichting gevonden dat we ip-informatie van onze klanten moeten opslaan.”

Tele2 is niet de eerste Zweedse isp die weigert mee te werken aan het verstrekken van klantengegevens. Ook Bahnhof, een kleine isp, zegt dat het geen ip-adressen van klanten zal prijsgeven. "Deze wet maakt isp's spionnen", zei Bahnhof-ceo Jon Karlung eerder.

Strijd tegen internetpiraterij

De Zweedse politie zegt dat de weigering bij isp's "een serieuze impact" heeft op de strijd tegen internetpiraterij. "In bepaalde gevallen kan dit het onderzoek onmogelijk maken", aldus Stefan Kronkvist, hoofd van de Zweedse eenheid die bezig is met internetcriminaliteit.