Tankafritt biedt Zweedse p2p-gebruikers sinds vorige week een verzekering die opgelegde boetes voor het downloaden en uploaden van bestanden vergoedt. Door een aanpassing in de Zweedse wet is sinds vorig jaar niet alleen het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar, maar ook het downloaden.

Tankafritt-verzekerden betalen ongeveer 15 euro per jaar voor de verzekering. Volgens Tankafritt-oprichter Magnus Brath kunnen hiervan alle in de toekomst opgelegde boetes betaald worden. Hij richtte het bedrijf op als protest tegen de nieuwe wet. In Zweden bestaat ook een politieke partij die het opneemt voor softwarepiraten.

Bratt ziet mogelijkheden om zijn verzekeringen ook in de buurlanden Noorwegen en Denemarken aan te bieden, zo verklaarde hij tegenover Outlaw.com. "Er zijn natuurlijk verschillende wetten in verschillende landen, maar het lijkt erop dat we binnenkort tenminste kunnen uitbreiden naar de andere Scandinavische landen."

Brath zegt dat het bedrijf nog onvoldoende middelen heeft om snel uit te breiden in Europa, maar dat de mogelijkheden wel worden onderzocht. De Tankafritt-directeur wil niet zeggen hoeveel mensen zich al tegen filesharing-boetes verzekerd hebben. Verzekerden ontvangen naast de dekking een t-shirt met de tekst 'Ik ben veroordeeld voor filesharing en het enige dat ik eraan overhield was dit waardeloze t-shirt'.

Outlaw.com meldt verder dat uit berekeningen van Slyck.com, gebaseerd op rechtszaken die door de Amerikaanse belangengroepering voor de platenindustrie RIAA zijn aangespannen, blijkt dat de kans om te worden aangeklaagd erg klein is. Met een kans van 1 op 1840 is de kans groter om in de VS een niet-natuurlijke dood te sterven, dan om te worden aangeklaagd wegens het uitwisselen van bestanden.