De Zweedse politieke partij Piratpartiet, die zich verzet tegen de bescherming van intellectueel eigendom, heeft een eigen darknet gelanceerd. De partij biedt internetgebruikers aan om via een ontraceerbaar ip-adres anoniem te surfen.

Het Zweedse it-bedrijf Relakks levert de dienst, waarbij een neutraal ip-adres bovenop het eigen ip-adres wordt geplaatst. De dienst maakt gebruik van vpn-technologie die pc's verbindt met Zweedse servers. Internetverkeer wordt via websites naar het Zweedse ip-adres geloodst, en vervolgens via vpn naar de eigen internetprovider en ten slotte de thuis-pc.

Voorzitter Rickard Falkvinge van de Piratenpartij zegt dat er veel goede redenen zijn om anoniem te internetten. "Als de overheid alles kan controleren wat burgers doen, dan kan niemand de overheid controleren." Volgens Falkvinge is het recht om anoniem informatie uit te wisselen 'fundamenteel' in een democratische samenleving.

Het delen van films, muziek en software via internet en p2p-diensten heeft er voor gezorgd dat internetadressen zorgvuldig in de gaten gehouden worden. Falkvinge zegt dat deze controles niet in lijn zijn met het recht op anonieme communicatie. "Het huidige copyrightregime kan niet bestaan naast een open samenleving die het recht op anonieme communicatie garandeert", aldus de partijvoorzitter.

De darknet-dienst is beschikbaar via www.relakks.com en kost abonnees 5 euro per maand. Een deel van het abonnementsgeld komt ten goede aan de inspanningen van de Piratenpartij om de copyright- en privacywetgeving aan te passen.