De politie heeft de naam en leeftijd van de virusschrijver niet bekendgemaakt. De virusmaker heeft inmiddels bekend dat hij het virus heeft geschreven, zo meldt persbureau Associated Press. Hij is niet gearresteerd, maar zal wel worden voorgeleid aan de rechter. De virusmaker kan maximaal tot vier jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Een bericht in de code van het virus hielp de Zweedse politie bij het achterhalen van de virusschrijver. In de broncode van het virus protesteert de maker van Ganda.A, die zichzelf omschrijft als 'Uncle Roger uit Hõrnsand', tegen het Zweedse schoolsysteem en betuigt hij zijn steun aan dierenrechtenactivisten. In een e-mail die de worm naar journalisten en onderwijsautoriteiten stuurt, wordt opnieuw de plaats 'Härnösand' (andere spelling dan in de broncode) genoemd. In deze plaats, 400 kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm, bleek de maker van het virus te wonen.

Actualiteit

Het virus, dat per e-mail wordt verspreid, speelt in op de actualiteit. Het onderwerp en de inhoud van het e-mailbericht kunnen verschillen, maar refereren wel in veel gevallen aan de oorlog in Irak. Door de actuele teksten, klikken sommige internetters het meegestuurde '.scr'-bestand aan, waarna hun computer geïnfecteerd raakt met het virus. Meer informatie over het virus en het verwijderen ervan is te vinden bij Virusalert, Waarschuwingsdienst, Sophos en Symantec. Uit de gegevens van virusbestrijder MessageLabs blijkt dat het virus vooral actief is in Zweden, Gibraltar, Japan en China. De verspreiding valt 'mee'. In de toptien vaakst voorkomende virussen staat het virus op dit moment op de achtste plaats. Het virus zou inmiddels in 21 landen zijn gesignaleerd.

Gevangenisstraf

Het komt niet vaak voor dat virusschrijvers worden gearresteerd. Hoewel er tienduizenden bekende computervirussen zijn, valt het aantal arrestaties van virusschrijvers op de vingers van twee handen te tellen. De Nederlander Jan de W., die het Kournikova-virus maakte, gaf zichzelf begin 2001 zelf aan bij de politie van Sneek. Hij werd veroordeeld tot 150 uur dienstverlening. De uit Wales afkomstige Simon Vallor kwam er minder makkelijk vanaf. Hij zit op dit moment een gevangenisstraf van twee jaar uit voor het maken en verspreiden van drie virussen. Het is voor het eerst dat in Zweden een virusschrijver wordt vervolgd.