Een groep bedrijven onder aanvoering van Linux-leverancier Red Hat spande een rechtszaak aan. De regering had het contract van 27,7 miljoen euro voor de overheidswerkplekken zonder aanbesteding gegund aan Microsoft. De redenatie van de verantwoordelijke overheidsinstantie BBL (Bundesamt für Bauten und Logistik) was dat er toch geen alternatieven zijn voor de desktopproducten van de Windows-producent.

Voorlopig

Het contract, zonder publieke aanbesteding, is nu door het hof afgewezen. Ondanks dat het een voorlopige beslissing is, is dit een flinke overwinning voor de klagende bedrijven. Die stellen dat er wel degelijk Microsoft-alternatieven mogelijk zijn, ze betogen voor het Zwitserse overheidscontract niet eens de kans te hebben gekregen dat aan te bieden.

Het contract kan echter ook na een aanbesteding nog gewoon naar Microsoft gaan. Dat is in Nederland ook al voorgevallen, ondanks het plan Heemskerk. Het Zwitserse project omvat zowel besturingssysteem voor cliëntcomputers (desktops en laptops) als de daarop gebruikte applicaties, plus onderhoud en ondersteuning voor dat geheel. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en een totale waarde van 42 miljoen Zwitserse Francs, ofwel 27,7 miljoen euro.

Nieuw-Zeeland

Ondertussen heeft de overheid van Nieuw-Zeeland net een groot contract met Microsoft opgezegd. Het gaat om een al negen jaar lopende licentiedeal die alle software van het Amerikaanse bedrijf omvat. De Nieuw-Zeelandse overheid zegt dat de onderhandelingen voor een verlenging met drie jaar zijn vastgelopen. Volgens een woordvoerder zat er niet genoeg waarde in de overeenkomst.