De aanklager valt over het feit dat er bij die gunning geen openbare bieding is gedaan. Dat is volgens EU-regels verplicht voor grote projecten in de publieke sector, maar Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Het land heeft wel diverse overeenkomsten en economische banden met de EU.

Standaardwerkplek

Het gaat om de levering van standaardwerkplekken, net als het project GOUD van de Nederlandse overheid. Het Zwitserse project omvat zowel het client-besturingssysteem als de gebruikte applicaties, plus onderhoud en ondersteuning voor dat geheel. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en een totale waarde van 42 miljoen Zwitserse Francs, ofwel 27,7 miljoen euro.

Het Zwitserse overheidsorgaan BBL (Bundesamt für Bauten und Logistik) dat gaat over de eigen infrastructuur, waaronder ook werkplekken, stelt dat een publieke aanbesteding niet nodig is omdat er geen alternatieven zijn voor de producten van Microsoft. Red Hat bestrijdt dit en verwijst daarvoor naar enkele Zwitserse overheidsinstanties die het al als klant heeft.

Voordelen open source

Red Hat eist een openbare aanbesteding voor het project. De Linux-leverancier wil dat daarbij de technische maar ook commerciële voordelen van open source-software worden meegewogen. Het gaat daarbij niet alleen om de aanschafprijs, maar ook om de kosten van afhankelijkheid van closed source-software van een enkele leverancier.

Red Hat vecht de Microsoft-gunning van de Zwitserse regering niet alleen aan. Het is de aanvoerder van een groep met 17 andere ict-bedrijven, die de aanklacht onderschrijven. Dat zijn: adfinis, Binatec, c.a.p.e. IT, Collax, Corvent, iNodes, Liip, LxPN Distributions, Open-Xchange, stepping stone, stoni.ch consulting & help, SyGroup, univention, Zarafa Deutschland, Ziil Informatiklösungen, 4teamwork, en 4Synergy.