Het Noord-Zwitserse kanton Solothurn baarde in 2001 opzien met een plan om alle werkplekken van de overheid volledig over te zetten naar Linux. Dit plan, dat nog niet volledig voltooid was, wordt volgens de Duitse nieuwssite Heise weer teruggedraaid. Nog voor volgend jaar moeten alle computers van het kanton op Windows 7 draaien.

Kritiek

De overstap naar Windows betekent bovendien het einde van alle open source software op de desktopcomputers van het kanton. OpenOffice.org wordt ingeruild voor Microsoft Office en de mailclient en -server Scalix wordt vervangen door Microsoft Outlook. Of het kanton ook Exchange als mailserver gaat gebruiken is niet bekend.

Sinds het besluit van de kantonsraad dat de werkplekken van de overheid werden gemigreerd naar Linux kreeg het bestuur van het kanton veel kritiek. Vooral in de pers klaagden veel medewerkers over de enorme vertragingen die het project opliep.

Vrije software

Intern klaagden gebruikers over problemen met de vrije software en met de op Windows gebaseerde centrale database voor de verwerking van de regeringsbesluiten. Daarop besloot het bestuur van het kanton deze zomer al om Windows naast open-source oplossingen te gebruiken.

Het kanton maakte deze stap bekend één dag na het opstappen van hoofd-ICT Kurt Bader. Bader was één van de intiatiefnemers van de overstap naar Linux. Die stap wordt nu dus in het geheel teruggedraaid. De exacte reden daarvoor is overigens niet bekendgemaakt.