Vorige week waren we misschien meer bezig met CPU-bugs dan daadwerkelijk nieuwe hardware, maar op elektronicabeurs CES werd ook weer een heleboel CPU-pracht en andere hardware aangekondigd waar we de komende tijd mee worden verblijd. Een blik op de aankondigingen waar we wat mee kunnen het komende jaar.

Voor mensen die liever een video bekijken, hier onze uitgebreide terugblik op CES:

1. Intel houdt van AMD

Dit had niemand verwacht: twee keiharde rivalen die samenwerken aan één chip. Oké, dit wisten we stiekem al twee maanden, maar Intel en AMD trokken vorige week het doek van vijf Intel Core i5's en i7's met ingebouwde Radeon Vega-graphics. De lijn Kaby Lake-G levert verschillende Vega-configuraties,

Intel denkt dat de chips met langzamere Radeon-graphics qua gaming-prestaties beter scoren dan Nvidia's GeForce GTX 1050. Dat kun je vertalen naar prima 1080p-performance met Medium-instellingen. Intel denkt dat de zwaardere 100W-chips zelfs beter presteren dan de GTX 1060 Max-Q, een GPU die weinig hulp meer nodig heeft om 1080p strak weer te geven.

2. De toekomst van AMD

AMD trad niet alleen op als de gast van Intel: op CES vuurde de chipfabrikant van alles op ons af, met name de toekomst van zijn CPU's en GPU's. De nieuwe APU's die AMD volgende maand uitbrengt combineren de Ryzen-CPU met Vega-cores, waardoor je geen aparte grafische kaart meer nodig hebt - een groot gemis in de oorspronkelijke line-up.

Ook komt er een nieuwe generatie aan met de naam 'Zen+'. Deze Ryzens zijn geproduceerd op het 12nm-proces in plaats van de 14 nm van de generatie van vorig jaar. Dat zou volgens het bedrijf een boost van nog eens tien procent moeten opleveren. Nieuwe X400-moederborden ondersteunen deze chips en bestaande Ryzen-mobo's ondersteunen ze na een BIOS-update.

De komende twee jaar volgen nieuwe generaties (Zen 2 in 2019 en Zen 3 in 2020) en de nieuwe generaties moeten een grotere prestatieboost hebben dan de 7 tot 8 procent die Intel de laatste serie chips heeft gegeven.

3. Nvidia BFGD's

Nvidia wil dat 2018 een baanbrekend jaar wordt voor gamingbeeldschermen. De langverwachte G-Sync HDR-displays worden dit kwartaal uitgebracht en komende zomer verschijnen Nvidia's BFGD's. Dat staat officieel voor Big Format Gaming Displays, maar omdat het op gamers is gericht, is het waarschijnlijk geen toeval dat dit doet denken aan Doom's legandarische Big Fucking Gun (BFG).

In concept zijn ze waanzinnig. Deze enorm heldere schermen van 65 inch zijn groter dan de meeste televisies en de 4K (120 Hz) schermen van de BFGD's hebben een hogere refreshrate dan andere 4K-monitoren. Deze schermen vormen de Heilige Graal van game-monitoren en met Nvidia's Shield TV-tech erin zijn ze ontvangen als beste smart-tv's die CES te bieden had.

Fabrikanten Asus, Acer en HP hebben allemaal BFGD's aangekondigd en ze staan in de planning voor aankomende zomer. Houd er wel rekening mee dat de G-Synch HDR-monitoren die nu eindelijk uitkomen ons op CES vorig jaar voor de zomer van 2017 werden beloofd, dus het is maar de vraag of dat streven deze keer wel wordt gehaald.

4. HTC Vive Pro

HTC noemt zijn nieuwe VR-headset niet Vive 2, maar het is eigenlijk wel de nieuwe generatie van de indrukwekkende headset. Vive-hardware had echter wel een paar opvallende fouten, waar HTC hard aan heeft gewerkt sinds het apparaat uitkwam. De Vive Pro heeft al die fixes waardoor het apparaat compleet voelt.

De elastische bandjes van het oude model zijn nu vervangen door een stevige plastic hoofdband en met deze Deluxe Audio Strap heb je geen losse koptelefoon meer nodig. De resolutie is opgekrikt van 2160 x 1200 (1080 x 1200 per oog) naar 2880 x 1600 (of 1440 x 1600 per oog).

Dat is een enorme toename in beeldsterkte en verkleint het kijkdooseffect uit de eerdere generatie. HTC levert optioneel een draadloze adapter met Intels WiGig-technologie. Die koppelt aan verbeterde Lighthouse-basisstations die het effectieve bereik vergroten naar zo'n dertig vierkante meter.

De Vive Pro voldoet aan alle eisen, maar drie vragen blijven nog onbeantwoord: Wanneer komt ie uit, hoeveel gaat ie kosten en is het een vervanger van de Vive of een high-end uitvoering ervan?

5. Frisse nieuwe routers

Over draadloze tech gesproken, we zagen veel futuristische routers op CES. De opvallendste daarvan waren wellicht de AX6000 en de AX1100 Ultra van D-Link. Deze twee routers zijn zo vooruitstrevend dat de draadloze specificatie die ze gebruiken, 802.11ax, nog niet eens officieel gestandaardiseerd is.

Ze zijn niet alleen sneller dan de ac-routers vandaag de dag, maar kunnen grote hoeveelheden dataverkeer veel efficiënter afhandelen. Met al die internetverbonden apparaten die je in je huis hebt, moeten je lijnen data van een heleboel bronnen beter verstouwen en met het bandbreedtetekort dat anders zou optreden in het achterhoofd is -ax ontworpen.

D-Link kondigde ook de DIR 2680 aan, die lijkt op een Overwatch-lootbox. De router heeft McAfee's Secure Home Platform aan boord, waarmee pc's tot slimme lampen worden beveiligd. Dat is een trend die we meer zagen op de beurs: Symantec heeft zijn Norton Core-router en Bitdefender is toe aan zijn tweede generatie Bitdefender Box - allemaal IoT-beveiligende routers.

Netgear deed het net iets anders: Netgear Armor is een optiionele firmware-update die Bitdefender's AV-software toevoegt voor ongeveer 70 euro per jaar. Helaas is er weinig bekend over de precieze plannen en Netgear heeft de nieuwe feature enkel aangekondigd voor de Smart WiFi-router Nighthawk AC2300 (model R7000P).

6. Intels kwantumprocessor en high-tech SSD

Intel zei verrassend weinig over traditionele pc's en gaf ons een blik op de toekomst met een 49-qubit kwantumprocessor. "De 49-qubit-chip zorgt ervoor dat we beter kunnen simuleren en brengt de kwantumtoekomst, met apparaten die de supercomputers van vandaag inhalen, dichterbij", zei CEO Bryan Krzanich tijdens zijn CES-keynote.

Het bedrijf kwam ook weer op de proppen met nieuwe 3D XPoint-toepassingen, de technologie die de prestaties van DRAM combineert met de niet-vluchtigheid van traditionele NAND-opslag. De nieuwe 3D XPoint-SSD's hebben geweldig lage latency, prachtige prestaties en gaan lang mee.

De nieuwe Optane 800P SSD is de eerste Optane-drive die gericht is op de massa, met een bootable M.2 formfactor isn 118 en 58 GB-versie. De vorige versies, Optane 900P en Optane Memory, waren meer gericht op hardwarefanaten en specifieke use-cases.

7. Draadloos oplaadbare muizen

Nadat Logitech het pad wees met muismat PowerPlay, leveren Mad Catz en Razer nu ook muizen en muismatten die ervoor zorgen dat ze draadloos worden opgeladen. Het gaat om de RAT Air en Hyperflux Mamba. Je koppelt ze aan de pc en met de mat wordt de muis automatisch opgelafen terwijl je hem gebruikt.

Deze nieuwkomers doen het iets anders dan Logitech. Bij de PowerPlay-versies van Logitech kon je ze ook gebruiken zonder de mat, maar de versies van Razer en Mad Catz hebben geen accu. Het gewicht is daarmee lager, maar je moet ze wel verwisselen als je meerdere systemen gebruikt, omdat ze 'vastzitten' aan de mat.

8. Windows op ARM

Dit heb je vast eerder gehoord: Mirosoft en Qualcomm proberen opnieuw Windows-laptops die niet op x86 zijn gestoeld populair te maken. Eerdere poging RT was een kleine ramp die vlug werd genegeerd door iedereen. De nieuwe Qualcomm-versies moet niet de RT-fout herhalen met een gebrekkig ecosysteem, maar de volledige versie van Windows 10 draaien, hoewel hierbij traditionele software wordt geëmuleerd, wat trager is dan bij Intel- en AMD-gebaseerde laptops.

Dan komen we bij de echte teleurstelling: de Snapdragon-laptop die we mochten proberen op CES, de MiiX 630 van Lenovo, kan standaard geen desktopsoftware draaien. In plaats daarvan heeft het Windows 10 S, de aan de Windows Store vastgeklonken versie van het OS. Andere Qualcomm-Windows-pc's die we zagen deden hetzelfde. Hebben we dan niets geleerd?

Je kunt upgraden naar Windows 10 Pro, maar dat brengt op twee fronten kosten met zich mee: financiële in de zin dat je een licentie moet kopen en hardwarematig in de zin dat het je accukracht gaar kosten. De vraag is dus of dit écht de fouten van Windows RT gaat herstellen. We zullen zien als deze ARM-laptops daadwerkelijk uitkomen - niemand maakte releasedata bekend.

9. Project Spark

Dit is simpelweg heel coole hardware: het is een iets te zeldzame Micro-STX-formfactor in een behuizing van 15 bij 10 bij 30 centimeter. Aan boord bevinden zich een Core i7-8700Ken GeForce GTX 1080. Dat is behoorlijk wat vuurkracht in een heel kleine kast.

Digital Storm doet dat door deze zware componenten te koelen met volledig zelfgebouwde vloeibare koeling, zoals je normaal alleen ziet in van die grote casemods. De pc komt later dit jaar uit en de prijs van de systemen met GTX 1060-editie moet zo rond de 1200 euro liggen.

10. Optisch bezelloos

Setups met drie monitoren dompelen gamers helemaal onder als ze spelen. Maar uiteindelijk speelt de actie zich net iets te vaak af rond de randen van de beeldschermen en zie je een harde lijn tussen de twee overgangspunten. Asus ROG Bezel-Free Kit moet daar een eind aan maken met een optische illusie in plaats van geavanceerde technologische truc.

Met plastic clips trek je kunststof strips over de randen die in een hoek van 130 graden staan, waardoor het lijkt alsof de randen verdwijnen. Het beeld dat je ziet in de kit ziet er vertekend met een lage resolutie uit als je er direct naar kijkt, maar de truc zorgt ervoor dat je de donkere randen niet zo meer merkt, zoals je kunt zien in dit filmpje dat The Verge op CES maakte:

Deze preview is gemaakt zodat Asus kan zien of er interesse is voor zo'n product en er is geen releasedatum vastgesteld voor de kit. De versie die is gedemonstreerd zijn gemaakt voor de ROG Swift PG258Q en Strix XG258Q, maar Asus zegt dat de oplossing ook werkt voor schermen van andere fabrikanten.