We hebben het al een paar keer gehad over de nadelen van de MacBook Pro, specifiek de noodzaak om allerlei dongels aan te schaffen om de MacBook Pro van Apple fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Laten we het vandaag eens van de andere kant bekijken: er zitten namelijk ook een heleboel voordelen aan de overstap naar USB-C-poorten. Hier zijn er twaalf.

1. Laad alles op

Het laadblok van je Mac is een generieke USB-C-oplader, in plaats van een specifieke lader. Dat betekent dat je hem kunt gebruiken voor andere apparaten, dus je Mac, iPhone, iPad...

2. Laad sneller

Als je dit gebruikt voor andere Apple-apparaten, laden ze sneller op. iPhones laden bijvoorbeeld twee keer zo snel als ze kunnen via de meegeleverde 5-watt-adapter. Hoewel je dan inderdaad een dongel nodig hebt. En een Lightning-kabel.

3. Dongels zijn compatibel

Het is belangrijk te onthouden dat al die dongels die je nodig zou hebben USB-C-apparaten zijn die met alle apparaten werken en niet alleen met Macs. Je kunt bijvoorbeeld een SD-dongel als de SanDisk Extreme Pro SD UHS-II Card USB-C Reader voor je Mac gebruiken als kaartlezer voor elk apparaat die USB-C ondersteunt, inclusief enkele Android-toestellen.

4. Dongels zijn goedkoop

Dongels zijn helemaal niet zo duur, kijk maar eens naar de prijzen van generieke dongels. Je kunt ze bijna allemaal in je jaszak meenemen en kosten niet te veel - zorg er alleen voor dat je wel dongels hebt die voldoen aan de standaardspecificaties van het USB Implementers Forum. Lees bijvoorbeeld deze uitstekende adviesgids van Ars Technica.

5. Altijd opladen

Voorheen moest je een specifieke lader bij je hebben onderweg voor als de accu leegraakte, maar nu de Mac oplaadt via USB-C, kun je de kabel in elke compatibele USB-lader steken, bijvoorbeeld auto-opladers of een USB-C-blok die je overal kunt kopen als je de oplader kwijt bent of niet bij je hebt.

6. Bedien je telefoon met de muis

Je kunt een USB-C-toetsenbord of muis in elk ander apparaat of platform pluggen dat USB-C ondersteunt en een toetsenbord of muis. Dus je kunt je randapparatuur op allerlei hardware gebruiken, inclusief je smartphone.

7. USB-daisychain

Als je een USB-C-scherm hebt, kun je hem meteen aan de Mac verbinden. Als je dat doet, kun je al je andere apparaten met je scherm verbinden en ze vervolgens gebruiken met de Mac. Dat betekent dat je je Mac onderweg kunt ontpluggen en de randapparatuur die je nodig hebt mee kunt nemen. Let wel op, niet alle kabels zijn geschikt.

8. Je Mac is nu een accu

Je Mac kun je als externe accu gebruiken voor een ander apparaat dat USB-C gebruikt, zoals deze Medium-post beschrijft. Je kunt ook een externe harde schijf die een stroomvoorziening vereist koppelen zonder dat je hem in een stopcontact hoeft te steken. De MacBook Pro met Touch Bar kan twee apparaten die tot 15 watt gebruiken voorzien van stroom.

9. Het is Thunderbolt

Elke Thunderbolt 3-poort doet tevens dienst als USB-C-poort. Elke Thunderbolt 3-kabel is logischerwijs ook een USB-C-kabel.

10. Het is snel

De USB-C-poorten op de MacBook Pro zijn snel. Met Thunderbolt 3-ondersteunde kabels kun je tot 40 Gbps aan data verstouwen met apparaten die ook Thunderbolt ondersteunen en tot 10 Gbps voor USB-C-apparaten.

11. Meer dan kabels

Dan nog iets: deze kabels (vooral als ze voorzien zijn van een dongel) zijn slim. De Thunderbolt naar HDMI-adapter heeft zijn eigen CPU, GPU en RAM. Dat betekent dat je meer en sneller kan werken.

12. MagSafe-alternatief

Als je de MagSafe mist, die voorkomt dat je de Mac meesleurt als je aan de kabel trekt, is er de BreakSafe voor USB-C van Griffin. Diens grootste beperking is de 60 watt-grens, terwijl de MacBook Pro van 15 inch liever 87 watt heeft. De BreakSafe werkt prima voor de versie van 13 inch, die 61 watt vereist. Maar het kan wel met de 15 inch, het duurt alleen iets langer.