Een van de voordelen van pc-gaming is de flexibiliteit: er is een hoop hardware in allerlei verschillende variaties, zodat er voor elk wat wils is. Het nadeel is dat de enorme hoeveelheid wellicht keuzestress kan opleveren en je zelfs als je een heel ruim budget hebt voor een nieuwe krachtpatser, begint te twijfelen over wat wijsheid is.

Vandaar dat we net als vorig jaar kijken naar de krachtigste hardware die je voor je pc kunt kopen. Het hardwareveld is behoorlijk veranderd sinds vorig jaar, met nieuwe processoren en gpu's die je een hoop meer waar voor je geld geven, zoals AMD's Threadripper-chips. We hebben in dit artikel ook gekeken naar compatibiliteit van de onderdelen.

CPU

Net als dit overzicht in 2017 beginnen we met de processor, omdat je moederbordkeuze daar van afhankelijk is - dus je begint je zoektocht altijd met de CPU. Er is nooit een krachtigere CPU geweest dan AMD's Ryzen Threadripper 2990WX met diens 32 cores en 64 threads. Hij verslaat in veel scenario's Intel's vlaggenschip Core i9-7980.

Lees meer over de beperkingen hiervan en de verschillen met de Core i9 in onze uitgebreide tests gisteren in Hoe bandbreedtegebrek de 32-core Threadripper beïnvloedt.

Bovenstaande artikel komt erop neer dat Intels core individueel gezien sneller zijn, maar als je de cores van de Threadripper optimaal kunt benutten, zoals bij sommige workloads het geval is en sommige ook niet, dan komt de chip van AMD als sneller uit de bus. Dit is wel highest van de high-end en dus ook het prijzigste: de Threadripper kost rond de 1800 euro en de Core i9 meestal een paar tientjes meer.

Overigens is dit als je op zoek bent naar de beste over-all prestaties, maar als je een goede game-pc bouwt, ben je bij het juiste adres met de Core i7-8700K, die tussen de 300 en 350 euro kost. De 6 cores en 12 threads draaien netjes tussen 3,7 en 4,7 GHz - veel, veel hoger dan wat de 18-core chip zonder tweaken kan doen.

Als je hem nog kunt vinden: de Core i7-8086K - de jubileumeditie omdat het 40 jaar geleden was dat de 8086 verscheen - is de eerste chip van Intel die meteen 5 GHz klokt in single-thread applicaties. Hij raakt ook vrijwel zeker 5 GHz op elke core als je handmatig overklokt, hoewel de prestaties in de meeste gevallen overeenkomt met de veel goedkoper 8700K. Er is een beperkte oplage van de editie (50.000 stuks) en hij zal je momenteel zo'n 450 euro kosten.

Moederbord

Als je eenmaal weet welke processor je gaat gebruiken, kun je een moederbord kiezen. Kies je een van de Intel-processoren? Dan kom je uit op een X99-moederbord met LGA2011-socket en in het geval van een AMD zit je op een X399-moederbord met een TR4-socket. Wat betreft de eerste ben je waarschijnlijk goed af met de MSI MEF X399 Creation (bijna 500 euro) en voor de tweede met een ASRock X299 Taichi (zo'n 300 euro)

Geheugen

Het X99-platform van Intel ging als eerste door de 64 GB-grens van RAM door en dat maakte supersnel werkgeheugen mogelijk. Dus als geld geen rol speelt, waarom zou je niet voor die fantastische glorie kiezen en een extreme future-proof bak samenstellen met zo'n Corsair Dominator Platinum 128 GB op 3200 MHz (zo'n 1750 euro)? Of als je een echte behoefte aan snelheid hebt, kun je ook kijken naar een 16 GB kit van Vengeance LPX DDR4 geheugen dat klokt op 4000 MHz (tussen de 400 en 450 euro).

Toegegeven, die enorme prijzen kunnen een nadeel zijn, en er zijn weinig échte redenen om nu zoveel RAM in je pc te zetten. Als je een lagere capaciteit set zoekt of iets van een andere leverancier, let er dan vooral op dat je DDR4-geheugen koopt en niet de oudere DDR3.

Grafische kaart

Nu is misschien niet het beste moment om een grafische kaart te kopen, aangezien de realtime raytracing-kaarten later deze maand verschijnen, die misschien prachtig zijn, maar er zijn genoeg redenen om de boot nog even af te houden. En daar gaan we in dit artikel uitgebreid op in. Maar als het enigszins kan, wacht deze dan even af, al was het omdat wellicht de prijzen gaan dalen als de RTX 2080 en RTX 2080 Ti verschijnen.

Als je naar iets uitkijkt en het moet nu meteen, dan is de GeForce GTX 1080 Ti en dan specifiek een ge-overklokte als de EVFA GTX 1080 Ti SC2 voor een eurootje of 800 die het maximale uit de chips drukt. Hij is 25 tot 35 procent sneller dan de gevierde GTX 1080 en de eerste enigszins betaalbare kaart die 60 fps op een 4K-resolutie haalt met de instellingen op maximaal.

Monitor

En als je inderdaad een high-end grafisch monster koopt, wil je natuurlijk ook een monitor waar dat tot z'n recht komt. Je hebt veel formaten en schermtypes, maar we hebben een voorkeur voor breed beeld met de heldere kleuren die IPS-diplays leveren ten opzichte van TN-schermen die een iets snellere responstijd hebben. Daarom gaan we in dit artikel uit van IPS. In dat geval kom je voor de hoogste kwaliteit al snel uit bij de G-Sync-technologie van Nvidia.

De eerste golf G-Sync HDR-monitoren is wat dat betreft een prima keus. De Acer Predator X27 en de Asus ROG Swift PG27UQ zijn luxueuze 4K-schermen van 27 inch met een refreshrate van 144 Hz. Het enorme kleurbereik geeft 1000 nits aan helderheid af en het scherm heeft 384 backlight-zonen. Non-HDR ziet er net zo strak uit.

Opslag

Als het je puur om opslagcapaciteit gaat dan zijn er een paar modellen die geschikt zijn: de 4 TB grote Samsung 860 EVO (zo'n 1400 euro) en de 12 TB WD Gold van Western Digital (rond de 500 euro). Dit zijn de grootste respectievelijk SSD en HDD en verdienen allebei de hoogste scores in recente recensies van zustersite PC World.

De SSD van Samsung is uiteraard sneller, maar kost veel, veel meer. De magnetische schijf van WD levert met 7200 rpm verrassend goede toegangssnelheden voor een mechanische harde schijf en maakt het pakket aantrekkelijker met een aantal enterprise-niveau features die je normaal niet aantreft bij harde schijven in dit prijsbereik.

Maar wat is je primaire doel? Als je overdrachtssnelheid vereist kun je in plaats van ruimte voor snelheid kiezen met een M.2 PCI-e NVMe SSD. De 4 TB Samsung 960 Pro (rond de 1000 euro) is met leessnelheden die de 3,5 Gbps passeren de snelste schijf ooit. Maak hier je opstartschijf van en je hoeft nergens meer op te wachten. Als je een klein beetje prestaties wilt inleveren om een stuk goedkoper uit te zijn, is de Western Digital Black 3D NVMe SSD (rond 500 euro) van 1 TB een prima keus.

En dan is er ook nog Intels Optane-technologie in de 900P SSD (rond 600 euro) die overal gelijkspeelt met Samsungs kampioen en het veld domineert als er een hoop kleine bestanden moeten worden gelezen, maar daarbij lever je capaciteit in: de schijven zijn 280 of 480 GB groot.

Geluidskaart

Een geluidskaart in 2018? Jawel, als je toch veel geld tegen een nieuw moederschip gooit, wil je ook de beste audio. De Sound BlasterX AE-5 van Creative Labs kost zo rond de 140 euro en gebruikt een 384KHz ESS ES9016K2M Sabre 32 Ultra DAC die in feite maar een klein stukje onder de Digital Audio Converter van professionele audio-apparatuur zit.

Dit is de eerste consumentengeluidskaart die we konden vinden met zulke hardware aan boord en de high-end DAC wordt versterkt met 5.1 analoge surround sound, een dubbele versterker Xamp om 600-Ohm headsets aan te kunnen, RGB-lichtjes en geavanceerde software waarmee je in games aan het geluid kunt trianguleren waar je vijanden precies zitten. Gaaf!

Voeding

Met de fantastische efficiëntie van Intel-processoren en Nvidia-kaarten aan boord, hebben de meeste systemen met een enkele GPU niet meer dan een 600 watt voeding nodig. Net als de vorige keer gaan we toch voor een monster en komen we eigenlijk op precies dezelfde voeding uit als in 2017, maar wel eentje waar een nieuwere versie van is verschenen.

Het gaat om de Corsair AX1500i die nog steeds zo rond de 450 euro kost. Hij is alleen vaak uitverkocht omdat miners bakken bouwen waar ze die power (ha) voor nodig hebben. Corsair heeft inmiddels de AX1600i uitgebracht en deze kost je een paar tientjes meer. Maar als je een systeem als in dit artikel in elkaar steekt met een grafische kaart aan boord, dan kun je al af met een lager wattage dan de 1500 van de 1500i of de 1600 watt van de 1600i.