Als 2019 het jaar was waarin opvouwbare smartphones werden aangekondigd en zelfs op de markt kwamen, dan is 2020 nu al het jaar van de opvouwbare laptop. Verschillende fabrikanten hebben laptops aangekondigd met een opvouwbaar scherm en wij nemen ze even met je door.

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Deze laptop heeft (is?) een 13,3 inch groot opvouwbaar oled-scherm met een resolutie van 2048x1536 en kan dubbel worden geklapt. Het apparaat kan ook als een laptop worden neergezet en het onderste deel van het scherm kan dan worden gebruikt als virtueel toetsenbord of voor andere virtuele controls. Mocht je toch liever een fysiek toetsenbord willen hebben, kan je een fysiek toetsenbord toevoegen in de vorm van een hoes.

Het apparaat heeft verder 8 GB RAM en draait op Windows 10. Ondersteuning voor Windows 10X wordt later toegevoegd. De ThinkPad X1 Fold komt dit jaar nog op de markt.

Intel Horseshoe Bend

Intel stoeit al langer met het idee laptops met meerdere schermen of opvouwbare schermen uit te brengen. De Horseshoe Bend is (heeft?) een 17 inch groot vouwbaar OLED scherm en draait op de nieuwe Tiger Lake architectuur. Net als bij de ThinkPad X1 Fold kan deze laptop worden neergezet als een laptop en kan het onderste scherm gebruikt worden als virtueel toetsenbord of appspecifieke controls.

Intel heeft nog niet duidelijk gemaakt of (en wanneer) deze laptop op de markt komt.

 

Dell Duet/Ori

Ook Dell heeft vouwbare laptops aangekondigd. De Dell Duet heeft twee schermen die allebei even groot zijn. Dell heeft nog niet veel losgelaten over deze laptop. Doordat dit twee schermen zijn met een scharnier in het midden is het technisch gezien niet echt een laptop met vouwbaar scherm, maar we wilden ‘m toch even noemen omdat het idee op hetzelfde neerkomt: het onderste scherm kan gebruikt worden als virtueel toetsenbord of voor andere appspecifieke virtuele controls.

De Ori is echter wel een laptop die bestaat uit een enkel groot vouwbaar scherm. Ook over deze laptop is nog niet veel bekend. Dell liet het prototype zien, maar liet verder niet veel los over het apparaat behalve dat het op Windows gaat draaien.

 

Dit zullen vast niet de laatste vouwbare laptops zijn die dit jaar worden aangekondigd, maar het laat zien dat vouwbare apparaten populair zijn.