XXL fotolijst

Waarom zou je zo’n achterhaald klein digitaal fotolijstje neerzetten, als je met behulp van je oude PC een fotolijst ter grootte van een schilderij kunt ophangen? Doe het dus goed en bouw je oude pc in een kast of achter de muur en sluit er een mooie flatscreen op aan die monteerbaar is aan de wand. Die hoeven tegenwoordig namelijk helemaal niet zo duur meer te zijn. Elke oude PC kan het aan om foto’s te tonen. En als je bijvoorbeeld eens een feestje hebt, maak je een mooie videocompilatie die je op repeat zet. Hightech en nog sfeervol ook.

Een andere leuke mogelijkheid is om aan de slag te gaan met Xplanet. Daarmee kun je een roterende ‘weerkaart’ op je scherm laten draaien met mooie beelden van de aarde of je zoomt in op de regio waar je woont. En zo zijn er natuurlijk nog wel meer visuele hoogstandjes te verzinnen om je huiskamer mee op te leuken. Het voordeel is dat je PC niet het hele jaar aan hoeft te blijven staan. Je zet hem gewoon aan als je sfeer wilt creëren.

Mediacenter/NAS

Deze optie ligt wellicht voor de hand, maar het blijft een goed doel voor je oude PC. Om je oude PC alleen als mediacenter te gebruiken schiet het doel misschien wat voorbij, aangezien je daarvoor tegenwoordig betaalbare handzame kastjes hebt die Full HD prima aankunnen. Maar als je ook nog een redelijke NAS wilt neerzetten, ben je toch wat euro’s verder. Als je aan een budget gebonden bent, kun je misschien beter je oude PC als ‘NAS’ gebruiken en hem ergens in een kast zetten. Zo kun je bijvoorbeeld buitenshuis via SABnzbd met je smartphone downloads aanklikken, zodat de bestanden als je thuiskomt keurig op je schijf staan. Als je thuiskomt en je voeten op de tafel deponeert, streamt je oude bak de content naar je mediaspeler en zit je fijn de verse media te bekijken of te beluisteren. In dit geval moet je PC alleen wel constant aanstaan. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hem alleen aan te zetten als je denk dat het nodig is. Bovendien kan de slaapstand erg veel stroom besparen en je PC van afstand wakker schudden is ook geen rocket science meer. Als je dan toch je oude trouwe bak altijd en overal tot je beschikking hebt, kun je hem net zo goed tegelijkertijd als FTP-server gebruiken.

Doe je witte of aluminium hoedje op

Een andere mogelijkheid is om je oude PC te gebruiken om iets bij te leren. Als je van je PC een FTP-server maakt, kun je er natuurlijk ook een kunst van maken om bij jezelf in te breken. Richt je computer op verschillende manieren in en probeer de verdedigingslinies te doorbreken. Op die manier kun je je eigen beveiligingstactieken aanscherpen en zie je de wereld ook eens van een andere kant.

Als het witte hoedje je niet aanstaat, kun je altijd nog je aluhoedje opzetten. Doneer je processorkracht aan het goede doel door aan het [email protected] project mee te doen om buitenaards leven te zoeken. Ook kun je bijvoorbeeld helpen om kanker te genezen door te helpen berekenen hoe eiwitten vouwen.

Begin je eigen radiostation

Je kunt je PC ook ombouwen naar een streaming audio server vanuit je eigen thuisnetwerk. Je kunt dan vanaf je werk bijvoorbeeld die stream oppikken en naar je eigen muziekcollectie luisteren.

Maar je kunt natuurlijk ook anderen laten intunen. Vroeger had je daar een boot voor nodig, maar met de komst van het internet is alles mogelijk. Daarnaast is het vrij makkelijk om op te zetten. Je eigen muziek aan mensen opdringen kan immers erg leuk zijn. En als je zin hebt om je luisteraars te drogeren of te hersenspoelen, grijp je gewoon naar de binaurale tonen. Met je oude PC op naar wereldheerschappij!

LAN-party

Als je thuis wat ruimte hebt en een stevig netwerk, waarom dan niet al je oude PC’s (en die van je vrienden) bij elkaar sparen en de meest grandioze klassieke LAN-parties organiseren? Welke oude PC kan immers Command & Conquer 3, Warcraft 3, Re-Volt of Half-Life 2 niet aan? Waarschijnlijk hebben je vrienden bovendien nog wel een kopietje thuis liggen van een spel dat jullie vroeger altijd speelden, ergens in een oude doos.