1. Geen directe grote investering

Om de cashflow gezond te houden, is een grote investering in hardware niet altijd mogelijk. Zeker naarmate je bedrijf groter wordt en dus meer medewerkers moeten worden voorzien van een nieuwe laptop, is het kopen van een laptop voor iedereen, inclusief de manuren die je moet steken in de installatie van de juiste programma's, geen goedkope onderneming. Leasen kan daarvoor een uitkomst bieden. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken aantal jaren.

2. Voorspelbare cashflow

Voor de financiële afdeling kan leasen ook fijn zijn, want de kosten zijn voorspelbaar. In tegenstelling tot aankoop van laptops, waarbij geen enkel inzicht is in wanneer de volgende forse investering moet worden gedaan, wordt bij lease elke maand hetzelfde bedrag afgeschreven. Overigens is het interessant om de financiële afdeling mee te nemen in de lease-overwegingen, want sommige vormen van lease bieden ook belastingtechnische voordelen.

3. Werken met de laatste technologie

Eén van de belangrijkste redenen waarom bedrijven leasen is het kunnen werken met de laatste technologie en merk naar eigen keuze. Ook een combinatie van merken en laptops is mogelijk door bijvoorbeeld de designafdeling met Apple te laten werken en anderen op een ASUS. Mocht de technologie gedurende de looptijd verouderd raken dan kun je vaak een technologierefresh toepassen zonder hoge extra investeringen.

4. Werken met up-to-date software

Verschillende leasepartijen bieden naast de hardware met besturingssysteem ook aan om aanvullende softwarelicenties mee te financieren. Bijvoorbeeld als het gaat om standaard Microsoft-licenties. Deze licenties worden dan meegefinancierd en betaal je dus ook over termijnen terug.

5. Makkelijk opschalen

Als je bedrijf snel groeit, is een extra laptop zo aan de vloot toegevoegd. Met dezelfde voordelen als hierboven genoemd: de extra kosten zijn elke maand gelijk, de nieuwste technologie wordt geleverd.

Waarin verschilt lease niet van koop?

De garanties op de apparatuur zijn gelijk bij lease en koop. En zowel bij lease als bij koop kunnen extra diensten meegeleverd worden door een dealer. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiksklaar maken van de IT-middelen, het bieden van service als een laptop stuk gaat of het regelen van vervanging bij diefstal of verlies.

Voor de afhandeling van lease- en servicecontracten kan het handig zijn om een IT-dienstverlener uit te kiezen die ook lease aanbiedt. De langere relatie die ontstaat bij een leasecontract kan een positief effect hebben op de afhandeling van de services.

Alles voor op kantoor kun je leasen

Het idee van leasen beperkt zich overigens niet tot de laptop. Van alles is te leasen. Van server tot koelkast en koffiemachine, van smartphone tot printer. Het geldt eigenlijk voor alle apparatuur die je in je kantoor nodig hebt.

Lees ook: 5 argumenten om lease te gaan aanbieden