Apple nam vorig jaar de beslissing zich met nieuwe kracht op de pro-gebruiker van de Mac te storten na jaren van kritiek. Nu die beslissing is genomen, lijkt Apple ook heel serieus te zijn in zijn basisfilosofie dat als de pc de vrachtwagen is - zoals Steve Jobs de plek van de computer beschreef in de post-pc-wereld - het dan ook een van de stevigste vrachtwagens op de weg wil hebben met de Mac.

De krachtige iMac Pro is de daadwerkelijke uiting van Apple's belofte om zich meer te richten op de pro-gebruikers. Het heeft gebruikers van diverse sectoren veel te bieden, zoals in het geval van architectuur en interieurontwerp, grafisch design, de advertentiebranche en filmwereld, door features als:

1. Geavanceerde 3D-modellen

Architecten besteden veel tijd en geld aan 3D-modellen en videoweergaves van hun ontwerpen om ze aan klanten te kunnen laten zien. Onlangs zag ik hoe wijzigingen aan een ontwerp van een vliegveld in realtime werden gemaakt op een iMac Pro. Dat was een overtuigende demo waarin architecten ook stresstests konden uitvoeren wat betreft licht- en weersomstandigheden en meer.

De potentie voor architecten en ontwerpers is heel duidelijk. Met breed beschikbare software als TwinMotion en een midrange iMac Pro of high-end iMac kunnen professionals in deze sectoren snel hun ontwerpen bouwen, delen en sneller van ontwerpfase naar bouwfase gaan. Je hebt soortgelijke oplossingen voor bijvoorbeeld technische ontwerpen en medische analyse (met Osirix MD).

2. Productontwerp

Virtueel ontwerp kan echt knallen vanwege de 8-core iMac Pro met Radeon Vega-graphics. Je kunt schetsen snel verwerken tot een bewerkbaar draadmodel en om deze bijna onmiddellijk realtime te renderen.

Dat is slechts deel van het verhaal: Ontwerpers kunnen ook werken met virtuele objecten werken om te gebruiken in combinatie met een HTC Vive en bijbehorende virtuele tools. Gravity Sketch transformeert hoe we producten kunnen prototype-ontwerpen in virtual reality. Zulke technologie versnelt de time to market en de iMac Pro is in staat om alle rendering en beeldbewerking vlot te doen.

3. Next-gen beeldbibiliotheek

Er komt een dag dat filmstudio's niet meer fysiek op locatie hoeven te filmen om op locatie te filmen. De 360-graden locatiebeelden worden steeds beter en uitgebreider, waardoor acteurs in zulke scènes neergezet kunnen worden en met kleur- en belichtingtools films met stock-beelden kunnen maken. De iMac Pro kan 3D-rendering beter aan dan menig high-end pc, deels omdat Apple het besturingssysteem perfect op de hardware aan kan laten sluiten.

4. Videokracht

Dat is ook van belang voor de filmindustrie. Een iMac Pro kan RED 8K-films foutloos afspelen of meerdere 4K-streams tegelijk verwerken. De beheertools van Final Cut op iMac Pro kunnen al complexe effecten aan, zoals het aanpassen van de kleuren van iemands kleding - ook al in realtime. Daar had je vroeger een tekenaar voor nodig met een kostprijs per dag die gelijkstaat aan een iMac Pro én serverkracht om die rendering uit te voeren.

Dat je zulke 360-graden tools zo makkelijk kunt gebruiken geeft videoprofessionals allemaal nieuwe mogelijkheden, van het maken van films tot het ontwerpen van hyperrealistische VR en AR. Denk bijvoorbeeld aan RPG's in combinatie met een filmisch effect, alsof je de acteur in een film bent. Kijk voor een voorbeeld naar Late Shift.

5. Ontwikkeltools

Een langzaam uit het geheugen ebbende figuur uit de geschiedenis probeerde eens een zaal vol softwareontwikkelaars te enthousiasmeren door 'developers, developers, developers' luidkeels te schreeuwen terwijl hij op een neer sprong op een podium. Apple biedt nu tools om apps te bouwen waarin je direct kunt kiezen wie er op dat podium staat en die realtime kunt toevoegen.

Dat soort ontwikkeltools gaat waarschijnlijk het eerst gebruikt worden binnen de game-industrie. Nieuwe pro-Macs bieden de paardenkracht en tools die ontwikkelaars nodig hebben om opvallende dingen te bouwen voor zowel consumenten als zakelijke oplossingen. Daar gaat iOS baat bij hebben, omdat tools die voor de Mac zijn gebouwd makkelijker zijn te reproduceren in iOS dat steeds meer naar macOS toegroeit.

Apple heeft een end-to-end technologieplatform voor een grote diversiteit aan moderne toepassingen, van VR-brillen, tot bioscopen, smartphones en meer. Dat niet alleen, de content die wordt gemaakt in de high-end oplossingen kunnen nu snel honderden miljoenen compatibele apparaten worden bereikt zonder dat je tegen fragmentatie-issues aanloopt.

Als we de iMac Pro zien als de eerste inlossing van Apple's pro-beloftes, dan lijkt het erop dat de Mac Pro (als deze eindelijk komt) een echte zakelijke workstation wordt, met de features en capaciteiten die het een aantrekkelijke keuze maken voor de digitale transformatieprojecten van 's werelds grootste bedrijven, zoals je ziet met HP's stap naar Mac-ondersteuning.