Apple verkoopt drie soorten laptops: de MacBook, MacBook Pro en MacBook Air. De Airs zijn met 1099 euro de goedkoopste optie en ze zijn dun en erg handzaam, wat veel mensen zal verleiden tot de aankoop.

Maar wees je voordat je zo'n laptop koopt ook bewust van de minpunten. We sommen de vijf grootste op, zodat je kunt bepalen of dat voor jou een reden is om toch maar een MacBook of iets anders te kopen.

1. Geen Retina-scherm

Dit is meer een marketingterm dan een technische en Apple's criteria voor wat een Retina-scherm precies inhoudt (laat staan Retina HD of Super Retina HD) zijn niet altijd even duidelijk. Maar wat we zeker weten is dat de MacBook Air het zonder deze pracht moet stellen en vergeleken met de andere Apple-modellen is dit een matig scherm.

Het 13,3-inch scherm van 1440 bij 900 heeft een pixeldichtheid van 127 ppi. Bij de MacBook van 12 inch is dit al meteen 226 ppi (2304 bij 1440). De MacBook Pro van 13 inch heeft een resolutie van 2560 bij 1600 en dit vertaalt zich ook naar 226 ppi. De schermen zijn qua scherpte niet te vergelijken met die van de Air.

2. Niet eens zo draagbaar

De hoofdreden om een MacBook Air te nemen was zijn draagbaarheid - vandaar ook de naam die de lichtheid van het apparaat moet weergeven. Maar dat design komt uit 2008 en is sindsdien niet zo sterk veranderd. Andere laptops deden al snel hetzelfde en zijn inmiddels het ontwerp zelfs gepasseerd als verbeterde versies.

En niet eens allemaal van concurrenten: Apple's eigen MacBook van 12 inch is een mooi alternatief en 430 gram lichter en 4 mm dunner op z'n slankste punt. Zelfs de 13 inch grote MacBook Pro, traditioneel de zware broer in de familie, is nog maar 20 gram zwaarder dan de Air. Dus waar is de Air eigenlijk nog goed voor? Een lage prijs, maar de prijs is meestal niet de reden dat je een Apple-apparaat kiest.

3. Maar één kleur

De MacBook Air is beschikbaar in één kleur: zilver. De MacBook is er naast zilver ook als goud, roségoud en spacegrijs. Zelfs de weinig frivole MacBook Pro heeft tegenwoordig die laatste als kleuroptie. We vinden dat een mooie kleur en esthetiek doet er toe. Je hoeft het niet vreemd te vinden dat kleur een rol speelt.

4. Geen grote upgrades

Dat kleurgebrek is een symptoom van het onderliggende issue: er is nauwelijks werk verricht aan het verbeteren van de laptop. In vergelijking met de andere MacBooks staat de Air stil. Er was een nieuwe versie dit jaar, maar daar was met de pet naar gegooid: het had een verbeterde kloksnelheid met dezelfde generatie processor als in de 2015-editie.

Air-kopers missen dus de vooruitgang die je ziet in andere modellen: Retina-scherm, kleurenopties, de Touch Bar, het Force Touch-trackpad en processoren van een nieuwe generatie. Belangrijker nog is dat het erop lijkt de de MacBook Air geen lang leven meer is beschoren. We zijn verrast dat het nog zo lang heeft geduurd, maar met het passeren van de Air door andere MacBooks is het duidelijk dat de Air geen grote toegevoegde waarde heeft voor Apple.

Aan de andere kant kan dit juist een reden zijn om nog zo'n laptop aan te schaffen nu je de kans hebt. Houd er wel rekening mee dat als de Air-lijn wordt geschrapt, er waarschijnlijk nog modellen op de plank liggen en je ze nog een tijdje kunt vinden bij allerlei outlets.

5. Air heeft geen toekomst

Apple weet over het algemeen wat het doet. Het bedrijf heeft meestal goed in te gaten wanneer het tijd is om een geliefd product met pensioen te sturen, zelfs als daar bakken geld mee is verdiend. Kijk naar de iPod, de cd-drive en andere elementen die verdwijnen. Mensen zijn ongelukkig, maar de sector gaat verder en achteraf bezien was het meestal een goede beslissing.

Als je kijkt naar wat Apple de laatste tijd met MacBooks doet - en dan bedoel ik vooral de onpopulaire acties - zullen veel beslissingen waarschijnlijk op lange termijn juist blijken of zet Appke zijn marketinggewicht in de strijd om de sector het sowieso te laten omarmen.

Daarom denk ik dat het geen goede zaak is om vast te blijven houden aan het verleden. Ja, MagSafe was fantastisch en ik mis het. De MacBook heeft niet genoeg poorten en de dongle-toestand is ergerlijk. Als ik een oudere machine had om die features langer te behouden, zou ik daar zeker toe verleid zijn.

Maar een nieuwe machine kopen voor deze oude zaken? Dat is lastiger te rechtvaardigen. Apple staat achter deze beslissingen en ondersteuning van de oudere generatie hardware verdwijnt langzaam. Als je niet oppast ben je straks net zoals die mensen die destijds Windows 98 maar niet wilden loslaten.