Fabrikanten als Microsoft, Intel en andere pc-giganten vergelijken hun nieuwe hardware graag met 'vijf jaar oude pc's' om aan te geven hoe snel ze zijn geworden. Maar we denken dat die obsessie met prestaties een belangrijke boodschap over het hoofd ziet en in dit artikel lichten we die toe. Op specificatie-overzichten zie je interactiviteit en gemakkelijke security namelijk niet terug, maar het zijn goede redenen om voor een apparaat te kiezen.

Zelfs hoe mobiel een moderne pc is, valt wellicht niet meteen op als je naar de specs kijkt. Dus als je een oude bak hebt staan en denkt over een upgrade, hebben we hier zes redenen om een nieuwe laptop te overwegen.

1. 'Dun en licht' is ook écht dun en licht

Het concept van de dunne en lichte Ultrabook stamt al uit 2011 maar pas een paar jaar later gingen fabrikanten hier echt mee aan de slag. De meeste high-end laptops van tegenwoordig zou je als dun en licht kunnen omschrijven, met laptops als Acer Swift 7 die een dunne, gelikte formfactor gebruikt: hij is maar 1,15 cm dik en weegt 1,14 kilo. Vergelijk dat eens met iets als de Toshiba P845T-S4310 van een paar jaar eerder: 2,9 cm dik en een gewicht van 2,16 kilo.

Een vergelijking: Bovenop de Swift 7 van Acer (2018), in het midden de Surface Laptop van Microsoft (2017) en onderop de Toshiba Satellite A215-S5837 (2007). Het deksel van de Satellite is al dikker dan een moderne laptop!

2-in-1's bieden een andere optie, waardoor het gewicht onder de kilo zakt als je het optionele toetsenbord thuislaat. De Surface Pro 6 van Microsoft is bijvoorbeeld 784 gram. Maar of je nu kiest voor een clamshell met een vast scherm, een convertible waarbij je het scherm 360 graden omklapt of een 2-in-1 met los te klikken toetsenbord: al deze moderne pc's zijn opvallend dunner en lichter dan modellen van zo'n vijf jaar geleden en dat verbetert het gebruiksgemak.

2. Snelle startup

Oude pc's hebben drie componenten die het opstarten zo'n verschrikking maken: trage processoren, verouderde harde schijven en een uitgebreide bootprocedure. Je kunt vaak zelfs gewoon even koffie halen terwijl je pc aan het ratelen is. Nieuwere pc's gebruiken Fast Startup, die pc's uit een soort slaapmodus trekken.

Een SSD kan een krachtige upgrade zijn voor een oude laptop, maar moderne notebooks zijn er meestal al met eentje uitgerust.

Dat betekent dat je pc na het afsluiten enorm snel weer kan opstarten: je kunt het Windows-scherm al in enkele seconden te zien krijgen. Hervatten van een sessie kan zelfs nog sneller gaan, vooral als je een SSD gebruikt - die oude laptops op een simpele manier sterk versnellen. Als je niet zelf aan de slag wilt gaan met een schroevendraaier, dan is een pc met Windows 10 Fast Startup en een SSD dé manier om snel te kunnen werken.

3. Gemakkelijke security met Windows Hello

In de moderne filmklassieker Sneakers uit 1992 identificeerde een personage zich met zijn stem en de wachtwoordzin "my voice is my password". Windows Hello is een vleesgeworden versie van deze inlogmethode, alleen in plaats van spraakherkenning, gebruikt Hello de dieptecamera die is ingebouwd in veel moderne notebooks en tablets of een vingerafdrukscanner zoals in de meeste smartphones ook zit.

Windows Hello gebruikt een dieptecamera voorop (zoals je hier ziet) of een vingerafdrukscanner om je te herkennen. Hier brengt de configuratie je gelaat in kaart (gelukkig mijn verwaaide kapsel negerend).

Met de nieuwste laptops, duurt de configuratie van Hello slechts een seconde of twee, terwijl de camera je gezicht gebruikt voor herkenningspunten. Het instellen van een vingerafdruk duurt langer, omdat de software de lijnen en draaiingen van je huid in kaart moet brengen. Beide methodes zijn niet waterdicht: een borstelige baard kan de gezichtsherkenning in de war schoppen en op een koude of natte dag wordt je vingerafdruk niet altijd herkend. Maar 9 van de 10 keer log je in door enkel te kijken, in plaats van een wachtwoord te gebruiken.

4. Moderne pc's zijn van de grond af aan beveiligd

Een argument om een moderne pc te nemen die vaak over het hoofd wordt gezien, is dat beveiligingstechnieken steeds verder evolueren. Neem Windows 10, dat regelmatig patches uitrolt en features toevoegt om de systemen beter te beveiligen. Ransomware is bijvoorbeeld een probleem voor consumenten, omdat ze dan niet meer bij door malware versleutelde documenten kunnen.

Windows 10 heeft onder Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging > Virus- en bedreigingsbeveiliging > Bescherming tegen ransomware de faeture Controlled folder access toegevoegd om toegang tot je documenten beter af te schermen en een backup te maken naar OneDrive voor het geval ransomware de beperkingen toch weet te omzeilen.

De andere reden om een Windows 10 pc te kopen is prozaïscher: de tijd is bijna op voor Windows 7. Over iets meer dan een jaar loopt de ondersteuning van Windows 7 Service Pack 1 af. Dat betekent dat als er na die dag een nieuwe kwetsbaarheid wordt gevonden in het oude OS, er geen patch meer beschikbaar komt. Ook AV-software en een gepatchte browser zijn dan geen volledige oplossing meer, omdat je het fundament van de software, het OS, niet meer kunt vertrouwen.

5. Spraak, touch en ink

Een muis is voor veel mensen afdoende - met sneltoetsen en de pijltjes kun je zelfs redelijk navigeren - maar waarom zou je als je tegenwoordig veel andere invoermiddelen kunt gebruiken? Bij moderne pc's kun je een stylus of vinger gebruiken voor notities, het scherm aanraken om te navigeren, spraakbesturing gebruiken en sommige systemen hebben zelfs eye-tracking. Ze zijn ooit ontworpen als toegankelijkheidsopties voor mensen die wellicht niet in staat zijn te typen of een muis te gebruiken, maar de laatste jaren worden ze handige gebruiksmiddelen voor iedereen die ze wil gebruiken.

De combinatie van een aanraakscherm, stylus en in dit geval een gespecialiseerd invoermiddel als de Surface Dial die je hier ziet, levert een invoerervaring op die een oudere pc niet kan nadoen.

6. De accu gaat écht de hele dag mee

De accu die de hele dag meegaat klinkt overdreven, totdat je ervaart dat je een moderne laptop inderdaad de hele dag uit het stopcontact kunt laten. Dat komt door twee accuvoordelen die oudere modellen niet hebben.

Ten eerste is dat de accu zelf: oudere accu's zijn minder efficiënt en da capaciteit neemt af in de loop van de tijd. Er zijn manieren om die looptijd op te rekken - niet helemaal laten leeglopen, niet vastgeprikt houden aan de stroom - maar het feit blijft dat de accu in de loop der tijd minder goed presteert, tot op het punt dat hij helemaal niet meer wil opladen. Dus waarom niet starten met iets heel nieuws?

Ten tweede zijn de processoren en chipsets van moderne systemen ontworpen om energieverbruik zo laag mogelijk te houden, zowel in de procestechnologie als de architectuur. Een notebook als Samsung Galaxy Book 2 is ontworpen met een Snapdragon-processor van Qualcomm en kan 17 uur mee. Dat is beginnen om 6 uur 's ochtends tot bijna middernacht.

Intel werkt samen met Sharp en Innolux aan nummer drie: het terugdringen van het verbruik van de grootste energievreter: het beeldscherm. Met het doel van een 1 W-verbruik, kunnen nieuwe laptops als de HP Spectre x360 13 zo'n 22 uur op hun accu werken. Dit zijn gouden tijden voor laptops.