Speculeren wat er allemaal in nieuwe Macs zou zitten is vandaag de dag niet zo heel moeilijk. We hoeven daarvoor alleen maar te kijken naar wat andere pc-fabrikanten de laatste maanden hebben geïntroduceerd. De huidige Macs (vooral de Mac Pro) lopen nogal achter en Apple besteedt de laatste jaren maar weinig aandacht aan de krachtigere Mac (pro)-lijn. Het zou fijn zijn als de fabrikant leentjebuur zou spelen en in elk geval de volgende elementen zou "lenen" van de Pc.

Moderne GPU

Er doen al een tijdje geruchten de ronde dat de volgende MacBook Pro standaard zal worden uitgeruste met een AMD Radeon. Daar zijn wij erg blij mee. Pc-fabrikanten brengen hun laptops al jaren uit met de nieuwste videochips.

Als we bijvoorbeeld naar de MSI GS63VR Stealth kijken, zie je dat deze maar iets groter is dan een MacBook Pro 15, maar deze laptop rent rondjes om Apple's duurdere vlaggenschip dankzij de ingebouwde GeForce GTX 1060. Wij vragen ons af of Apple vanavond iets aankondigt dat de MSI weer naar huis kan sturen of dat het bedrijf wederom iets zwakkers aflevert om toch weer platter te zijn dan de rest.

Standaard SSD's...alsjeblieft

Apple was een van de eerste fabrikanten die harde schijven in de ban deed en ging voor een solid state-oplossing, maar het zou de fabrikant sieren als de standaard (die de rest van de wereld gebruikt) werd ingevoerd in de laptops. Wie wil er nou niet voor weinig een grotere, snellere SSD in z'n MacBook proppen als er een mooie aanbieding langskomt?

In plaats daarvan moet de Apple-gebruiker steeds maar weer naar een Apple-winkel en ruim 300 euro betalen voor een 480 GB SSD-upgrade terwijl de gemiddelde pc-gebruiker een 525 GB M.2 SSD kan aanschaffen voor iets meer dan 100 euro.

OLED

Steeds meer pc's worden uitgerust met OLED-schermen. Deze organische techniek heeft zeer diepe zwartwaardes en een geweldig contrast. Simpel gezegd: zwart is echt zwart en niet grijzig. Dell, Alienware, HP, en Lenovo hebben allemaal al pc's net een OLED-scherm. Ondertussen is het enige OLED-gerucht dat wij horen over de nieuwe MacBooks een klein stripje boven het toetsenbord.

Programmeerbare toetsen

Het duurde even voordat dit echt van de grond kwam maar al sinds het begin van deze eeuw zijn er al toetsenborden in omloop met programmeerbare toetsen met een ingebouwd schermpje waardoor ook het uiterlijk van deze toetsen kon worden aangepast.

Inmiddels is deze techniek ook terug te vinden in laptops. De Razer Blade Pro is er zo eentje. Razer ging nog een stap verder en voegde ook een klein touchscreen toe onder de trackpad.

Nu zijn er al wel roddels dat Apple diens toetsenborden wilt uitrusten met e-ink-knoppen. Wij zijn benieuwd of dat al geldt voor de vanavond aangekondigde computers en laptops.

7de generatie processoren

Pc-gebruikers zijn het wel gewend. Als zij een nieuwe computer kopen in 2016, krijgen zij een computer die de nieuwste processortechnologie onder de motorkap heeft. Hoe zou het voelen om vandaag de dag een computer te kopen en er een drie jaar oude processor in aan te treffen?

Vraag het aan een Mac-gebruiker. De huidige MacBook Pro 15 heeft nog steeds een vierde generatie Haswell-processor aan boord; een variant van een processor die in 2013 is ontwikkeld. De MacBook air is niet veel beter. Deze heeft een processor van twee generaties geleden onder de motorkap.

En laten we maar niet beginnen over de Mac Pro.

De nieuwste Apple's zouden toch echt een 7de generatie Kaby Lake-processor moeten hebben. Kom op, Apple.

Thunderbolt 3

Het blijft een groot mysterie dat Apple, het bedrijf dat pal achter de implementatie van Thunderbolt stond, het laat afweten deze poort toe te voegen aan diens computers. Waarom toch Apple?

Ondertussen kunnen pc-gebruikers al ruim een jaar genieten van Thunderbolt 3 over USB-C.

Touchscreens

Het is 2016 en Apple, een bedrijf dat jaren bekend stond als de grote innovator en het bedrijf dat de touchscreen naar de massa heeft gebracht, heeft nog steeds geen laptop met een touchscreen. Tuurlijk, gebruikers kunnen daarvoor terecht bij de iPad (pro) maar is het niet een beetje vreemd dat Apple de boot afhoudt op dat gebied terwijl andere fabrikanten al lang en breed deze technologie hebben omarmd?

Zie je die onderstaande foto? Dat is niet eens een Windows pc. Het is de Google Chromebook Pixel - uit 2013!

En als zelfs Microsoft je hierom belachelijk maakt in reclamespotjes, dan weet je dat je pas echt veel te laat bent.

Redelijke upgrade-cycli

We schreven er eerder vandaag al even over, maar wij vragen ons dan ook echt hardop af waarom Apple nog steeds zo moeilijk doet op het gebied van upgrades. Wij begrijpen best dat een laptop best wat langer dan een jaar of twee mee mag gaan en als de hardware nog toereikend genoeg is, waarom zou je een ander halen?

Als je MacBook Pro uit 2014 er om wat voor reden ook mee stopt of gestolen wordt en je rent naar de winkel om een nieuwe te halen, koop je nog steeds dezelfde laptop die je twee jaar eerder kocht, voor dezelfde prijs! Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als nu naar de telefoonzaak lopen en een iPhone 5 kopen voor dezelfde nieuwprijs.

En kijk even naar de desktop. Wanneer heeft de Mac Pro voor het laatst een pittige upgrade gehad? Veel te lang geleden. Tuurlijk. De Mac Pro is geweldig voor het bewerken van Full-HD video maar inmiddels is de vraag naar 4K-video ook alweer flink gegroeid. Je oh zo krachtige Mac Pro is wederom uren aan het renderen maar als je zoekt naar een een nog krachtigere Mac kom je bedrogen uit. Die is er nog steeds niet. Wordt deze vanavond aangekondigd? Of worden het wederom nieuwe iMacs en Macbooks?