MagSafe

Als er één ding was waardoor laptops van Apple zich écht konden onderscheiden van de rest, was het wel de geweldige magnetische aansluiting van de lader/adapter. Deze aansluiting zorgde ervoor dat gebruikers ontzettend makkelijk hun lader konden aansluiten op hun laptop en, dankzij de magnetische eigenschappen, ook heel makkelijk kon lostrekken. Deze oplossing was tegelijkertijd een handige beveiliging voor mensen/huisdieren die struikelen over de kabel. De kabel schoot dan makkelijk los zonder dat er iets beschadigd werd.

Na jarenlang deze verbindingsmethode te hebben gebruikt, heeft Apple dan nu toch gekozen voor USB-C. De fabrikant deed dit al eerder voor de nieuwe MacBook Air, maar nu moet ook de nieuwste MacBook Pro eraan geloven. Aan de ene kant zouden we hier bij mee moeten zijn. Apple gebruikt eindelijk een aansluiting die door de rest van de wereld gebruikt wordt (alleen nog niet voor het opladen van laptops, misschien dat dat nog komt). De Magsafe-aansluiting was echter zo'n geweldige uitvinding dat we daarvoor graag een uitzondering hadden gemaakt. Het mocht niet zo zijn.

SD Kaart-ondersteuning

Het SD kaart-slot op MacBooks is erg handig voor fotografen en mensen die de opslag van hun laptop op een handige manier willen uitbreiden met verwisselbare media. Tenminste, het wás handig.

Apple heeft de poort weggelaten op de nieuwe MacBook pro en ook andere connectoren/poorten moesten het veld ruimen. De Nieuwe MacBook Pro heeft slechts vier USB-C/Thunderbolt 3 verbindingen en (gelukkig nog wel) een audio-jack-aansluiting (blijkbaar waren er genoeg gebruikers die via de enquete hebben laten weten dat zij deze poort nog wel gebruiken).

HDMI

Oh oh oh, Apple was eindelijk op de goede weg door MacBooks uit te rusten met een HDMI-aansluiting. Geen gerotzooi meer met breakout-cables en converters. Gewoon de HDMI-kabel van je TV of monitor in je laptop prikken en gaan. Het was echter te mooi om waar te zijn. De aansluiting is in geen velden of wegen te bekennen op de nieuwe MacBook Pro.

Gebruikers zullen toch weer een converter moeten aanschaffen als zij hun MacBook willen aansluiten op een externe monitor. Het is nogal een vreemde beslissing. Het is niet dat de MacBook te dun is voor de aansluiting. En mocht dat wel het geval zijn kon dat nog opgelost worden met een mini of micro-HDMI-aansluiting. Maar nee, Apple heeft de aansluiting gewoon gedumpt. Zonde, zonde, zonde.

Al deze prachtige aansluitingen zijn niet meer te vinden op de nieuwe MacBook Pro

Discrete ESC en Functietoetsen

Die hippe, nieuwe OLED-strip met adaptieve touchscreen-toetsen moest toch ergens geplaatst worden. Apple heeft ervoor gekozen de functietoetsen en escape-knop te verwijderen ten faveure van de nieuwe OLED-strip.

Toch hoef je niet verdrietig te zijn dat deze knoppen het veld moesten ruimen. De toetsen kunnen als virtuele knoppen alsnog tevoorschijn worden gehaald wanneer nodig via de strip.

MacBook Air

Ok, dit is misschien niet echt een onderdeel van de MacBook Pro, maar we vinden het toch even belangrijk om 'm te noemen. Apple heeft tijdens de aankondigingen van hun nieuwe producten stilletjes de 11-inch MacBook Air uit diens store verwijderd. Het ziet er naar uit dat dit het begin van het einde is van de MacBook Air-lijn. Apple heeft wel een goedkopere, minder uitgebreide versie van de 13 inch MacBook Pro uitgebracht. Phil Schiller, Apple Senior VP, heeft aardig wat tijd besteed aan het overtuigen van het publiek dat de nieuwe MacBook Pro écht dunner, lichter en minder ruimte in beslag neemt dan de 13 inch MacBook Air.

Je kan voorlopig nog steeds de ongeveer 1000 euro kostende 13 inch MacBook Air kopen via de Website van Apple maar verwacht niet dat dat nog lang het geval zal zijn. De MacBook Pro en 12 inch MacBook zullen de laptops zijn waar Apple zich op gaat richten de komende tijd.

MacBooks zonder Retina-schermen

Dat Apple hoog inzet op schermen met een hoge resolutie was al enkele jaren duidelijk. Apple heeft nu geen enkele computer meer in het assortiment met een resolutie van 1080p of lager. Wij gokken dat niemand deze computers zal missen. Toch?

Optische drives

Ook dit zal iets zijn waar maar weinig mensen wakker van zullen liggen. Veel computerfabrikanten hebben de optische drive inmiddels vaarwel gezegd en de laatste MacBook met een interne optische drive is inmiddels ook niet meer te koop (Hij heeft het lang volgehouden. Tijd om een externe drive aan te schaffen (vergeet niet dat je daar tegenwoordig ook een USB-C-adapter voor nodig hebt.)

Conclusie

Het ziet ernaar uit dat Apple hoog heeft ingezet op de kunst van het weglaten. Dat sommige features met pensioen zijn gestuurd is niet meer dan logisch. Wie gebruikt er tegenwoordig nog regelmatig een optische drive? Toch zijn sommige beslissingen nogal vreemd te noemen. Waarom heeft de nieuwe MacBook geen HDMI-ingang meer?

Het lijkt er niet op dat er geen ruimte is voor deze aansluiting. Hetzelfde kan gezegd worden over de SD-kaart aansluiting. Het is bijna niet voor te stellen dat er geen ruimte is in de computer voor de kaartlezer. Natuurlijk zou Apple Apple niet zijn als het geen oplossing heeft voor al deze weggelaten poorten.

Je zou bijna denken dat Apple het erom doet om zoveel mogelijk converters te verkopen...

Het doet ons in elk geval denken aan de "goede" oude tijd dat laptops voor elk stuk randapparatuur een verloopstukje, converter of splitter nodig hadden.


Lees ook:Zo verbind je je randapparatuur met je MacBook