Er wordt steeds meer gepraat over de op handen zijnde wijzigingen voor de MacBook Air. Er zijn maar weinig concrete aanwijzingen over wat Apple's precieze plannen zijn, maar we hebben wel enkele ideeën en die komen van de snelle, mooie laptops en pc's die de afgelopen jaren zijn uitgekomen - allemaal sinds de laatste MacBook Air uit... 2015?!

Touch en 360-graden convertible-ondersteuning lijken een goed idee, maar die twee zijn het minst waarschijnlijk voor een nieuwe MacBook. Apple heeft geen exacte specificaties van de hardware van het apparaat want - nou ja, niemand weet waarom - maar de versie die nu in de winkel ligt heeft de volgende specificaties:

  • Intel Core i7-6550U of Core i5-5350U (vijfde generatie dus)
  • 8 GB van LPDDR3/1600 RAM
  • 13,3 inch scherm vab 1440 x 990 pixels
  • Proprietaire SSD van 128 of 256 GB

En de poorten zijn:

  • Thunderbolt 2
  • 2x USB 3.0 (5 Gbps)
  • SD-kaartlezer

Nee, dit is geen tikfoutje en je bent niet per ongeluk door je Wayback Machine plug-in op deze pagina geland. Apple verkoopt daadwerkelijk een laptop vanaf 1097,91 euro met onderdelen uit 2015. Niet dat de MacBook Air 13 een slechte laptop is, maar de versie die je nu kunt kopen kan al bijna naar een computermuseum.

Dus als je naar de lichtingen van laptops kijkt die de afgelopen jaren zijn uitgekomen, zijn er een hoop smeuïge specificaties die Apple kan gebruiken voor een bijgewerkte MacBook. Zoals:

Gezichtsherkenning

Mac-fans vinden het prettig dat je een MacBook met één hand kunt openen, maar met biometrische gezichtsherkenning kun je in feite je laptop in stand-by met je elleboog aanraken en inloggen zonder iets te hoeven doen, zodat je spareribs kunt eten, terwijl je je laptop bedient. Windows Hello werkt zelfs als je van laptop in tablet-modus gaat. Probeer dat maar eens met een Apple-machine.

Vingerafdruklezer

Een biometrische IR-camera de bijbehorende beveiligde chipset zijn nou niet bepaald goedkoop en we begrijpen dat je je ruime verkoopmarge wilt behouden. Dus als je met een laptop van 1347,91 euro niet de features hebt die je kunt krijgen op een Surface Go die bijna drie keer goedkoper is, wat dacht je dan van een vingerafdrukscanner? Apple loopt immers voorop met die tech en je ziet ze overal op pc's. Dus waarom niet op de MacBook Air?

Daadwerkelijk HD-scherm

De huidige versie van de Macbook Air is technisch gezien HD, maar HD voor mensen die al een decennium onder een steen liggen. De 1280 x 800 van 2008 is dat niet, maar de huidige generatie heeft dezelfde resolutie (1440 x 990) als de versie uit 2010. Inderdaad, dit is nou niet bepaald het modernste scherm.

Maar het is nog erger, want het is een TN-scherm, dezelfde technologie die je doorgaans vindt in low-end Chromebooks en budgetmodellen met Windows. Als we eerlijk zijn is Apple's implementatie van TN erg goed - voor een TN-scherm. Dat is als zeggen dat je de minst stinkende persoon uit een groepje stinkende mensen bent.

Een MacBook Air zal ongetwijfeld geen OLED scherm bevatten, maar wat dacht je van IPS of VA op 1920 bij 1080 of 1920 bij 1200? Dat is toch niet zo veel gevraagd Er gaan geruchten rond over een 'Retina-scherm', maar het is een laptop van 1348 euro, dus laten we niet té hebberig worden...

Een goed toetsenbord

Hoewel je zou kunnen zeggen dat 1348 euro voor 2010-scherm en een chip uit 2015 krankzinnig is, kunnen we stellen dat Apple's toetsenbord en trackpad-technologie een van de beste is. Daarom kun je ervan uitgaan dat Apple zal overstappen op een toetsenbord dat bijna universeel wordt verafschuwd: de Butterfly.

Het goede nieuws is dat tegen de tijd dat Apple eindelijk met een moderne variant komt van de MacBook Air zal het toetsenbord niet meer vereisen dat je met fluwelen handschoenen tikt, zodat het niet kapotgaat. Of Apple kan vriend en vijand verrassen door hetzelfde goede toetsenbord te gebruiken. Maar aangezien de huidige MacBook Air nog de enige laptop is die géén Butterfly heeft is die kans niet zo groot.

Functietoetsen

Apple is erg gecharmeerd van zijn eigen Touch Bar, terwijl het geduld van klanten behoorlijk op de proef wordt gesteld. Je mist functietoetsen waarschijnlijk pas als je ze niet meer hebt. Nou zit de Touch Bar vast niet op een budgetlaptop als de MacBook Air, dus hopelijk blijven de fysieke functietoetsen beschikbaar op het apparaat.

Thunderbolt 3

Apple-liefhebbers zeggen vaak dat Apple begon met Thunderbolt 3, maar de waarheid is dat Apple een late gast was op het feest. De eerste zag je op de Dell XPS 13 en XPS 15 van oktober 2015. Apple kwam een jaar later, in oktober 2016, met Thunderbolt 3-laptops. Dus met de overstap naar Thunderbolt 3 zou Apple wederom de pc kopiëren - en dat is een goede zaak.

Upgradebaar opslag

MacBook Air-gebruikers moeten duren propriëtare SSD's kopen als ze willen upgraden, maar het kan tenminste. Als de MacBook Air het voorbeeld van zijn high-end familie volgt, is de SSD straks niet meer te upgraden. De nieuwe SSD's van Apple zijn belachelijk snel vergeleken met die in de meeste Windows-laptops, maar het vervangen van een 128 GB SSD naar een 512 GB of zelfs 2 TB op den duur zou erg fijn zijn.

Zou het niet fijn zijn om dit te kunnen kopen om in je MacBook Air te prikken? Dat gaat nooit gebeuren, maar een mens kan dromen, nietwaar?

Dunne bezel

Nee, je kijkt hier niet naar een retro-exemplaar: deze behuizing is van de huidige MacBook Air.

Ben je ooit op een feestje gekomen met een lang t-shirt, parachutebroek en omgedraaid petje om opeens te beseffen dat er helemaal geen jaren 90-thema is? Zo voelt de huidige MacBook Air een beetje met zijn grijze, lompe behuizing. Hopelijk kopieert Apple met de nieuwe versie iets wat laptops al jaren doen: dunne bezels.

Stel je voor dat een nieuwe MacBook Air zo'n lijst heeft? Mmm, dat ziet er strak uit.