Beethoven schreef de symfonie nooit: hij stierf in 1827, voordat hij het stuk daadwerkelijk kon maken. Gebaseerd op schetsboeken en ontwerpen die de componist heeft achtergelaten, hebben diverse mensen in de loop der tijd de beloofde symfonie in Es majeur gereconstrueerd. Musicologen en programmeurs hebben in aanloop naar de 250ste verjaardag van de componist nu ook een poging gedaan met behulp van kunstmatige intelligentie.

Het algoritme werd getraind met behulp van de achtergelaten schetsen, waarna het algoritme zelf stukken ging invullen en improvisaties toepaste. De musicologen keken daarna naar de toegevoegde componenten en tweakten deze verder om ze te laten passen bij de stijl van Beethoven. De eerste resultaten waren voorspelbaar en repetitief, maar recente iteraties zijn veelbelovend, meldt Tech Xplore.

De archivaris van Beethoven-Haus in Bonn is onder de indruk van het eindresultaat, hoewel ze erbij stelt dat de computer nog veel te leren heeft, zo zegt ze tegenover Tech Xplore. Een musicoloog die zelf een deel van de tiende symfonie in de jaren 80 schreef is niet onder de indruk en vond het helemaal niet lijken op iets zoals Beethoven het bedoeld zou hebben.

Een orkest gaat het door AI geschreven stuk op 28 april 2020 ten gehoren brengen in Bonn, zodat iedereen zelf kan oordelen.