Terwijl Intel en veel pc-fabrikanten inzetten op ultradunne, krachtige laptops getooid met Intels merknaam Ultrabook, wil AMD concurreren op prijs. De meeste Ultrabooks zitten kosten rond de 1000 dollar. AMD stelt op de Consumer Electronics Show (CES) dat laptops met zijn aankomende Trinity-processors zo'n 500 dollar gaan kosten.

Ook onder de 500$

Duurdere exemplaren zijn natuurlijk ook mogelijk, maar AMD spiegelt ook nóg goedkopere modellen voor. Afhankelijk van de configuratie kan een Trinity-laptop minder dan 500 dollar kosten. De huidige generatie Ultrabooks met Intel-chips heeft een startprijs van 800 dollar. Processormaker Intel hoopt dat bedrag tegen het eind van dit jaar te verlagen naar 700 dollar, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG.

AMD zegt dat zijn chips dunne en lichte laptops ondersteunen die een vergelijkbaar of zelfs beter prestatieniveau bieden in dezelfde laptopklasse maar dan tegen een lagere prijs. Het bedrijf noemt de dunne, krachtige machines met zijn aankomende Trinity-chips 'ultrathin' laptops. De merknaam Ultrabook is geregistreerd door Intel.

Zuiniger of krachtiger

De Trinity-processors hebben een geïntegreerde grafische core en komen uit in dualcore- en quadcore-uitvoeringen. Ze zijn gefabriceerd op een 32 nanometer productieproces. Die kleine maat voor de transistorlijnen op de chip maakt een lager energieverbruik mogelijk, maar ook een hoger prestatieniveau. AMD zegt dat Trinity hetzelfde vermogen levert als zijn huidige A-serie laptopchips, ook wel bekend als Llano-chips, maar tegen de helft van het energieverbruik.

Vergeleken met AMD's zuinige C- en E-serie chips verbruiken de Trinity-processors hetzelfde vermogen, maar bieden ze een hoger prestatieniveau. Hoeveel hoger en onder welke omstandigheden is niet bekend gemaakt. Het verbruik ligt op 17 Watt. Het is ook nog onbekend wanneer deze processors op de markt komen.

AMD showt prototype laptops met zijn Trinity-chips op de CES, die deze week plaatsvindt in Las Vegas: