De twee nieuwe processors maken onderdeel uit van de Phenom II familie en zijn de snelste die AMD ooit op de markt heeft gebracht. Vooralsnog zijn er twee uitvoeringen, 2,8 en 3 GHz. Er zijn vier kernen (quad-core), waardoor vier berekeningen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Bij overklokken zijn snelheden haalbaar tot 5 GHz, al is dan wel waterkoeling nodig. AMD presenteerde de nieuwe CPU's op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas.

De Phenom II processors zijn de opvolger van de Phenom reeks die in 2007 op de markt kwam. De 3,0 Ghz uitvoering, Phenom II X4 940 black genaamd, kost 275 dollar. Voor de 2,8 Ghz Phenom II X4 920 moet 235 dollar worden neergeteld.

Te koop

Dell biedt al een computer aan die gebaseerd is op de nieuwe processor, de XPS 625. Volgens AMD gaat onder andere HP dit jaar ook computers verkopen met Phenom II CPU's.

Met de nieuwe reeks Phenom II processoren mikt AMD op gamers en fanatici. Ze zijn onderdeel van het Dragon Platform. Hierin zitten ook nieuwe grafische kaarten en chipsets, bedoeld voor zwaardere mediacomputers en game pc's.

Intel kwam in november met een vergelijkbare serie, de Core i7. Deze is vooralsnog verkrijgbaar met een maximale kloksnelheid van 3,2 Ghz.