Pc-leveranciers en de processormakers zich schuldig maken aan verkeerde weergave van de batterijduurvan laptops. Veelgebruikte meetmethodes gaan teveel uit van licht gebruik ('idle time'). Dat stelt vice president marketing Nigel Dessau van AMD.

De door fabrikanten opgegeven operationele duur van één acculading komt volgens Dessau nauwelijks overeen met de ervaringen van gebruikers. Zijn kritiek gaat ook op voor smartphones.

Zwaardere belasting

De AMD-topman roept pc-bedrijven op zich niet meer alleen de standaardbenchmark MobileMark2007 te richten. Hij wil ook 3DMark06 mee laten tellen. Het op laptops gerichte MobileMark gaat volgens Dessau teveel uit van onderbenutting van de pc en geeft daardoor een te optimistische batterijduur. De benchmarkt test het prestatieniveau en zorgt juist voor een zwaardere systeembelasting en daarmee voor een kortere batterijduur.

Het liefst ziet AMD een combinatie tussen de accumetingen voor laptops en reguliere tests voor desktops. Het is dan weer de vraag hoe zwaar die twee factoren moeten wegen en of dat overeenkomt met gebruik in de praktijk.

Overigens is op Dessau’s blog zichtbaar dat de door hem voorgestelde benchmark een kleiner verschil oplevert tussen AMD- en Intel-systemen.