Advanced Micro Devices (AMD) presenteert het Yukon-platform vandaag voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Goedkope ultraportables

Het Yukon-platform is bestemd voor kleine, goedkope laptops met dezelfde kwaliteit als een pc. Yukon-laptops moeten zich kunnen meten met de duurdere lichtgewicht laptops, waarop gebruikers zware programma's kunnen draaien en bijvoorbeeld gamen. De apparaten zullen dun en licht zijn en schermen tussen de 10 en 14 inch hebben.

De prijzen van de Yukon-laptops zullen variëren tussen de 500 en 1500 dollar, zodat producenten zich kunnen richten op verschillende marktsegmenten, aldus AMD. Volgens AMD vormen de hoge prijzen van 'ultraportables' zoals de MacBook Air een groot beletsel voor hun doorbraak bij het grote publiek.

Het Yukon-platform bevat de Neo processor, die draait op 1,6GHz, de M690T chipset en ATI Radeon grafische controllers. Op de CES zal AMD waarschijnlijk ook de Phenom II-chips presenteren, speciaal bedoeld voor gamers. Deze processor haalt snelheden van 2,8GHz tot 3Ghz.

Gat in de markt

AMD plaatst de Yukon-chips in een nieuwe categorie van 'ultradunne' laptops, die is gepositioneerd tussen de 'ultraportables' en netbooks. Eerstgenoemde apparaten zijn te duur en netbooks bieden te weinig pc-kracht, meent de chipproducent, die hiermee een gat in de markt hoopt te hebben gevonden.

HP levert de eerste consumentenlaptop gebaseerd op de Yukon-chips: de Pavilion dv2. Deze 12,1 inch laptop heeft een beginprijs van 700 dollar, zo meldt eWeek. AMD heeft nog geen andere partners bekendgemaakt.

Betere positie

Met Yukon hoopt AMD een beetje op te krabbelen uit het dal waarin de producent zich al lange tijd bevindt. Het bedrijf zou hiermee een betere positie moeten krijgen tegenover aartsrivaal Intel, die de chips levert voor lichte laptops als MacBook Air, Lenovo's X300, Fujitsu's LifeBook P8020 en HP's EliteBook 2530p.