De wereldwijde afzet van pc's komt dit jaar uit op 367,8 miljoen stuks, een groei van 19,2 procent ten opzichte van 2009, maar het groeitempo zwakt in de laatste 6 maanden duidelijk af. Dat blijkt uit de meest recente voorlopige forecast van onderzoeksbureau Gartner.

Volgens research director Ranjit Atwal toonde de pc-markt in het eerste halfjaar van 2010 een opleving, maar moet de echte test nog komen. Gartner heeft haar groeiverwachting voor het tweede halfjaar met 2 procent naar beneden bijgesteld op 15,3 procent, gebaseerd op de onzekere economische situatie in de VS en Europa. In deze markten blijft de vraag naar zowel consumenten- als zakelijke pc's, achter bij de verwachtingen.

Toeleveranciers anticiperen daarop door minder te produceren, waardoor pc-makers eveneens met minder volume op de markt kunnen komen. Angst regeert dus in het hele toevoerketen. "Het risicomijdend gedrag van de componentenleveranciers zorgt voor een lagere pc-productie", zegt Atwal.

Bejaarde computers

Ook nu zegt Gartner dat bedrijven echt moeten zorgen dat hun oude pc’s worden vervangen door nieuwe. De gemiddelde ouderdom van de zakelijke pc’s is volgens het onderzoeksbureau nog nooit zo hoog geweest. Gartner en ook IDC roepen al een jaar dat vervangingsinvesteringen eraan zitten te komen, maar blijkbaar blijft dat uit.

Gartner voegt eraan toe dat bedrijven het vervangen van verouderde systemen niet tot in lengte van dagen kunnen uitstellen. Bedrijven die dat proberen zouden wel eens hun medewerkers van zich kunnen vervreemden en geconfronteerd worden met hogere service- en supportkosten. Uiteindelijk leidt dat tot een duurdere migratie als ze uiteindelijk toch op Windows 7 over moeten stappen. Gartner verwacht dan ook dat de vervangingsgolf hooguit nog enkele kwartalen van ons verwijderd is.

Netbooks en tablet-pc's

De netbook lijkt over zijn hoogtepunt. Volgens Gartner heeft die nog steeds wel een plaats in de markt voor mobiele pc's, maar niet als vervanger voor een volwaardige notebook. Het aandeel netbooks op de gehele mobiele pc-segment is 18 procent. Gartner verwacht dat eind 2014 het marktaandeel van netbooks is teruggevallen naar 10 procent.

Mini-notebooks zullen het in de toekomst moeilijk krijgen door de opkomst van tablet-pc's die snel aan populariteit winnen. De invloed van de iPad op de markt voor netbooks is tot nu toe beperkt, vooral vanwege het grote prijsverschil. maar zodra iPad-imitaties op grotere schaal in de markt komen zal de mini-notebookmarkt daar zeker onder gaan lijden, zo meent Gartner.