Volgens metingen van onderzoeksbureaus Gartner en IDC heeft Apple de afgelopen tijd een recordgroei doorgemaakt. Het heeft ruim 1,8 miljoen Macs, zowel desktops als laptops, weten te verkopen op de Amerikaanse markt, aldus Gartner. Dat was in het voorgaande, tweede kwartaal nog 1,6 miljoen stuks. Hierdoor is Apple van 9,3 procent marktaandeel gegroeid naar 10,4 procent in het afgelopen derde kwartaal.

Kwakkelende pc-markt

Apple staat nu op de vierde plaats in de ranglijst van grootste pc-leveranciers in de VS. Het zit de huidige nummer drie, Acer, op de hielen. Die pc-maker heeft zijn verkoop afgelopen kwartaal met 21 procent zien inzakken, en komt daarmee op zo'n 1,85 miljoen verkochte pc's. De nummers drie en vier liggen nog geen 20.000 verkochte computers uit elkaar. Wereldwijd valt Apple echter buiten de top zes van pc-leveranciers.

De teruggang van Acer heeft ook impact op de algehele pc-markt. De wereldwijde verkoop is voor het derde kwartaal weliswaar met 11 procent gestegen, maar dat is onder de verwachtingen van analisten. Zo had onderzoeksbureau IDC een groei van 14 procent voorspeld. De economische recessie is nog voorbij wat betreft de aanschaf van nieuwe computers, meldt de Britse nieuwssite The Register.

OS X Lion

Volgende week houdt Apple een persconferentie die gaat over zijn Macs. Daarbij geeft het bedrijf ook een preview op de volgende versie van zijn besturingssysteem Mac OS X, die naar verwachting de naam Lion krijgt. Het is nog onbekend wanneer die nieuwe versie uitkomt en wat het voor nieuwe functies brengt.