Op ontwikkelaarscongres liet Apple alvast de nieuwe Mac Pro zien die later dit jaar verschijnt. “Dit is nog maar een sneak peek”, vertelt marketingdirecteur Phil Schiller bij de introductie op ontwikkelaarscongres WWDC. De nieuwe Mac Pro heeft een flinke hardware-upgrade en een heel nieuwe vorm.

Sneak peek Mac Pro

“We wilden niet gewoon nóg een nieuwe versie maken”, aldus de directeur. “Wat wordt de nieuwe form-factor? We hebben daarom iets revolutionairs en radicaals bedacht.” Daarna onthulde hij met een video een nieuw cilindervorming model. “Can’t innovate anymore my ass”, grapte de marketingman.

De Mac Pro bevat de nieuwste generatie Intel Xeon-processor en 1866 MHz werkgeheugen. Ook nieuw flashgeheugen dat 2,5 keer sneller is dan de huidige generatie, dataoverdrachtstandaard Thunderbolt 2 heeft een snelheidsverdubbeling en 4k-displays worden ondersteund.

Nieuwe Macbooks

Verder introduceerde Schiller de nieuwe MacBooks die vandaag op de markt verschijnen. Nieuwe Macbook Airs met de energiezuinige Haswell-processor van Intel. Mede daardoor gaat de batterij volgens Apple voortaan langer mee. De 11-inch-versie gaat van 5 naar 9 uur en de versie van 13 inch van 7 naar 12.

Ook worden de apparaten uitgerust met de op handen zijnde WiFi-standaard 802.11ac. Ook de basisstations, Airport Extreme, worden voorzien van chips die de snellere standaard ondersteunen.

Plaagstootjes Microsoft

CEO Tim Cook deelde bij de openingstoespraak van de 24ste WWDC meerdere plaagstootjes uit naar concurrent Microsoft. Zo meldde hij vol trots dat 35 procent van de Apple-gebruikers de nieuwste versie, OS X Mountain Lion, gebruiken. “Dit in vergelijking met Windows 8 dat moeite heeft om 5 procent te behalen.” Ook sprak hij over de 900.000 apps, waarvan er 375.000 speciaal voor de iPad zijn ontworpen “tegenover enkele honderden van die andere jongens.”

Ook al gaat niet zo goed met de pc-markt, waar Windows 8 nog niet veel verandering in heeft kunnen brengen, met de Mac loopt het volgens de CEO goed. “De Mac-markt deed het beter dan de pc-markt”, aldus Cook. “Het afgelopen jaar groeide deze 15 procent, tegenover een groei in de pc-markt van 3 procent.”