Asus heeft 5,3 procent van de wereldwijde pc-markt in handen en staat daarmee nu op de vijfde plaats na HP, Dell, Acer en Lenovo. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau IDC. In het tweede kwartaal van 2009 was het aandeel van Asus nog 3,5 procent.

Europa voorop

Het aantal verscheepte Asus-computers is in het tweede kwartaal van dit jaar met 84 procent gestegen. Het goede resultaat heeft de Taiwanese fabrikant op gelijke hoogte gebracht met Toshiba, dat ook 5,3 procent marktaandeel heeft.

De Taiwanese fabrikant haalt de meeste omzet in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika, gevolgd door Azië. Asus is ook nog steeds de grootste fabrikant van moederborden wereldwijd. Verder scoorde het merk twee jaar geleden een wereldwijde hit met de Eee PC, een van de eerste netbooks. Sindsdien is de fabrikant bezig met een indrukwekkende opmars.

Strijd om plek twee

De strijd om de tweede plaats in de pc-markt is spannend. Dell haalde volgens IDC in het tweede kwartaal Acer in. Maar volgens Gartner ligt Acer juist nog altijd voor op Dell, schrijft de IDG-nieuwsdienst. De verschillen tussen de twee zijn klein.

De totale pc-markt is volgens IDC in het tweede kwartaal met 22 procent gegroeid. Gartner houdt het op 21 procent. IDC voorspelt dat de groei in het derde kwartaal afvlakt naar 19 procent, gevolgd door 13 procent in het laatste kwartaal.