Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas onthulde Asus een laptop met een losse grafische processor voor het zware werk. De NVidia GeForce 310 is de aparte GPU. Daarnaast zit er nog een Intel GMA GPU ingebouwd in de Intel Core i7 chipset. Asus heeft een systeem ontwikkeld waarbij iedere seconde geschakeld kan worden tussen de energievretende GeForce en de energiezuinige GMA-chip. Dit heeft volgens het bedrijf grote invloed op de batterijduur. De Intel-processor wordt ook automatisch overklokt.

De batterijduur van de ASUS UL80JT zou hierdoor opgerekt kunnen worden tot 12 uur. Huidige laptops en netbooks kunnen, afhankelijk van de gebruikte functionaliteiten, gemiddeld tussen de twee een de acht uur vooruit op een batterij. De machine gaat ongeveer 1.000 dollar kosten.

Baanbrekende techniek

Volgens Ars Technica is de techniek baanbrekend omdat 'zelfs een beginner' hier plezier van kan ondervinden. Bij de MacBook Pro moet er bijvoorbeeld nog handmatig tussen verschillende processors worden geschakeld. Door de automatische schakeling tussen de processors, het dynamische overklokken en andere maatregelen om de energieconsumptie terug te dringen consumeert de UL80JT minder dan de helft van de energie die een laatste model MacBook gebruikt om te browsen, becijfert Ars Technica.

HP toonde in september 2008 al een laptop die 24 uur op één batterij belooft te draaien, mits voorzien van Windows XP, een LED-display en SSD opslag. De laptop vereiste een 12-cells hoge capaciteit-batterij. Daarnaast werd het gadget voorzien van een solid state drive (SSD) en een (optioneel) LED-display. Het LED-scherm alleen al rekt het leven van de batterij met 4 uur op. De op Flash-geheugen gebaseerde hardeschijf levert een besparing van nog eens 7 procent.

Sony Vaio

Van snel schakelen tussen processors was destijds nog geen sprake. Asus is niet de eerste fabrikant die deze technologie mogelijk maakt. De Sony Vaio Z maakt gebruik van vergelijkbare techniek. De gebruiker moet hier, net als bij de MacBook Pro, wel nog handmatig switchen.