NLCW reageert op de conclusie van de Consumentenbond dat pc-kopers gedwongen opgezadeld worden met Windows. Ze kunnen bij weinig leveranciers terecht voor een pc zonder dat besturingssysteem en in de praktijk is het zeer moeilijk aanspraak te maken op restitutie. Dat laatste geldt namelijk als de gebruiker bij installatie (na de eerste keer booten) de licentievoorwaarden van Windows weigert.

'Er is wel keuze'

De Nederlandse brancheorganisatie van ict-leveranciers spreekt de bevindingen van de Consumentenbond tegen. “Bij vrijwel alle 300 NLCW aangesloten winkels kan de consument kiezen voor Windows of een alternatief”, zegt Sander Vale, voorzitter van de NLCW.

Hij heeft het daarbij ook over de relatief kleinere leveranciers, zoals het door de Consumentenbond positief uitgelichte Paradigit en Computerland. Die winkels konden wel een zogeheten 'kale' pc leveren. Vale: “De gespecialiseerde computerwinkels leveren maatwerk, waarbij de keuze voor software uiteindelijk bij de consument ligt.” De NLCW verklaart wel voorstander te zijn van duidelijke regels voor restitutie, maar betwijfelt of de consument daar in de praktijk een beroep op zal doen.

Optimaal gebruik hardware

De NLCW-voorzitter stelt namelijk dat er in de praktijk nauwelijks behoefte is aan een pc zonder besturingssysteem, zoals Windows. “Wanneer een nieuwe computer wordt aanschaft wil de consument in 99 procent van de gevallen ook de nieuwste Windows-software geïnstalleerd hebben om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van zijn nieuwe hardware.”

De hardwareondersteuning van Linux is de laatste jaren echter ook wel op orde, waar in het verleden nog wel eens problemen waren met drivers. Windows Vista heeft direct na de lancering meer problemen gehad met gebrekkige ondersteuning voor hardware.

Consumenten die een 'kale' pc, of één met Linux willen, zijn volgens de NLCW ervaren gebruikers met specifieke eisen en verwachtingen van hun pc, die zij op maat willen. De branchevereniging stelt in een persbericht dat bij het zelf samenstellen van een pc er toch ook vaak voor de nieuwste Windows-versie wordt gekozen waarbij het alternatieve besturingssysteem in een dualboot-configuratie wordt geïnstalleerd.

Bundeling

Verder spreekt de NLCW ook zich ook uit tegen het streven van de Consumentenbond, uit 2007 al, om hardware en software apart te prijzen in de winkel. Volgens de bond leidt dat tot lagere prijzen en betere kwaliteit, volgens de brancheorganisatie juist niet. "Uit intern onderzoek door NLCW bij aangesloten bedrijven bleek dat juist wanneer hardware en software samen worden verkocht het totaalproduct beter functioneert: betere kwaliteit."

Daarnaast zou er door bundeling van producten weer een betere prijs gelden. Het argument van de brancheorganisatie is dat consumenten nu eenmaal bekend zijn met Windows. Besparingen op prijs, zoals bij open source-besturingssystemen, vereisen dan weer investeringen in kennis, aldus de NLCW.

Update:

De door de Consumentenbond al aangekondigde Kamervragen van SP-kamerlid Arda Gerkens zijn gisteren gesteld en nu online gepubliceerd (pdf).

Update2:

Branchevereniging ICT~Office spreekt ook de conclusie en klacht van de Consumentenbond tegen. De consument heeft wel degelijk vrije en zelfs ruime keuze, maar vraagt in vrijwel alle gevallen om een computer met een voorgeïnstalleerd besturingssysteem, stelt ICT~Office.

"De consument moet zich goed laten informeren door de winkelier over de (on)mogelijkheden van voorgeïnstalleerde software, voordat hij een computer koopt." Dat omvat ook een eventuele mogelijkheid tot restitutie. Die is volgens deze brancheorganisatie overigens niet per definitie mogelijk voor voorgeïnstalleerde software. "Alleen wanneer de consument besturingssoftware los aanschaft, is er altijd recht op restitutie als hij de licentievoorwaarden niet accepteert."

ICT~Office legt de verantwoordelijkheid voor informering niet alleen bij de consument; de fabrikant moet de winkelier goed informeren, hoewel laatstgenoemde de klant kan doorverwijzen naar de pc-producent.