Over het gehele jaar genomen heeft de VS nog wel de grootste pc-markt met 73,5 miljoen computers tegen 72,4 miljoen pc's die in China op de markt worden gebracht. Dat komt volgens het analistenbureau IDC doordat de Amerikanen hun meest kooplustige periode van het jaar nog moeten krijgen, het traditionele 'holiday buying season', dat loopt vanaf Thanksgiving tot aan de Kerst.

De Chinese pc-markt krimpt juist na het derde kwartaal vanwege het aflopen van de daar gangbare zomerpromotie's. Volgend jaar zal China definitief en met grote voorsprong de wereldwijde koppositie van de Verenigde Staten overnemen. De Chinese markt groeit nog steeds flink, terwijl de pc-markt in de VS krimpt.

Schuldencrisis is een risico

Volgens analist Kitty Fok van IDC China zitten aan die voorspelde groei nog wel haken en ogen. Het risico van inflatie en de Europese en Amerikaanse schuldencrisis kan zijn weerslag hebben op de Chinese economie. Maar de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid geeft met name de grotere ondernemingen in China veel groeimogelijkheden, terwijl de burgers in de kleinere steden steeds meer te besteden krijgen.

“China's leiding in de pc-markt geeft aan dat de opkomende markten steeds welvarender worden, terwijl de volwassen economieën stagneren", zegt Loren Loverde, IDC-analist voor de wereldwijde pc-markt. “De crises in de VS en Europa zorgen niet zozeer voor de verschuiving in de markt, maar hebben de trend weer versneld."