In XenDesktop 3 wordt, volgens Citrix, niet alleen het beheer gemakkelijker, maar ook de user experience is verbeterd. Dat komt onder andere door een nieuwe manier om desktops naar de clients te sturen. Met Desktop Streaming worden de bits die nodig zijn voor het uitvoeren van het besturingssysteem van de server naar de client gestreamd. Op de hardware van de client worden die bits dan vervolgens uitgevoerd.

Eén image, minder servers

Op die manier kunnen bijvoorbeeld powerusers beter gebruik maken van de processorkracht van hun eigen hardware, terwijl de beheerafdeling alles toch centraal kan beheren in het datacenter. “Daarvoor heb je wel een vrij krachtige thin client nodig of een aantal gestandaardiseerde pc’s.” Dat zei Calvin Hsu, het hoofd van de product marketingafdeling van Citrix. Die standaardisatie is belangrijk, volgens Hsu. Het desktopimage heeft namelijk de informatie van de drivers en hardwareconfiguratie al in zich, dus hoe minder variatie er zit in de hardware, hoe minder images er onderhouden hoeven te worden.

Een ander groot voordeel van deze opzet is dat er minder servers hoeven te staan in het datacenter, aangezien de desktop niet op de server wordt uitgevoerd maar op de lokale hardware. Desktop Streaming is onderdeel van de Advanced, Enterprise en Platinum edities van XenDesktop 3. Die nieuwe virtuele desktop wordt deze maand uitgeleverd. Er zijn ook twee versies zonder Desktop Streaming, de Standard en de Express versies. De laatste versie is gratis.

Citrix heeft overigens ook gedacht aan bedrijven die de desktop nog steeds op de server willen uitvoeren. De nieuwe software kan nu tweemaal zo veel virtuele desktops draaien op één server dan voorheen. Voortaan kunnen er 50 tot 55 desktops op een server met een dual quad-core draaien.

Beheer en multimedia

Aan de beheerkant heeft Citrix het profile management geïntegreerd. Daarbij is technologie gebruikt die Citrix vorig jaar heeft verkregen bij de overname van Sepago. De Portable Profile Manager wordt gebruikt om desktops te maken die voor de gebruiker persoonlijk aanvoelen, maar die toch gebaseerd zijn op standaard componenten. Zo wordt de gebruiker tevreden gehouden, maar ook de systeembeheerder krijgt wat hij wil.

Om het bereik van desktopvirtualisatie nog groter te maken heeft Citrix multimedia toegevoegd aan XenDesktop. Daarmee volgt het dezelfde strategie als met Desktop Streaming. De muziek en de films worden niet gerenderd op de server, maar de server pusht de gecomprimeerde data naar de client, waar die gerenderd wordt. Citrix realiseert zich volgens Hsu dat de gebruikerservaring de sleutel is naar een bredere acceptatie van desktopvirtualisatie. “Het is bijna onmogelijk dat virtuele desktops mainstream worden als de gebruikerservaring niet goed is”, zei hij daarover. Bron: Techworld