Microsoft startte zelf de volledig uit de hand gelopen verwarring over de beschikbaarheid van Windows 10-machines tijdens zijn partnercongres WPC begin deze week door de suggestie te wekken dat er geen nieuwe PC's met Windows 10 in de winkel zouden staan per 29 juli. Vervolgens kwam HP er overheen met een persbericht waarin werd gemeld dat zakelijke PC's met Windows 10 niet eerder beschikbaar zouden komen dan half augustus.

Gaat Windows 10 Windows 8 achterna?

Een nieuw Windows 8-nachtmerriescenario doemde op. Toen Windows 8 verscheen had geen enkele hardwareleverancier nog een machine die beschikte over een aanraakscherm, zodat juist een van de meest baanbrekende features van Windows 8 (de tegels) helemaal niet kon worden gebruikt zoals het bedoeld was. Dat heeft Windows 8 geen goed gedaan.

Maar HP komt nu halsoverkop met een nieuw statement waarin beloofd wordt wel op de 29ste te komen met hardware waarop Windows 10 is geïnstalleerd. Maar, die blijkt dan toch weer niet in de winkel te krijgen, meldt Winsupersite, alleen online bij HP. De machine wordt dan op de 29ste bij je thuisbezorgd. Dell heeft eenzelfde boodschap.

Alleen in de VS?

Maar dat geldt dan wel weer alleen voor de Verenigde Staten, meldt The Register. Als je online bestelt vanuit Europa kan het leveren nog wel wat langer duren. En het aantal modellen met Windows 10 is beperkt, zo blijkt. "Maar is het nu echt zo belangrijk dat je zo snel mogelijk Windows 10 hebt?", vraagt HP-manager Mike Nash zich retorisch af bij The Register.

Maar hoe zit dat dan met die winkels? HP zegt dat de hardware met Windows 10 per 2 augustus "in een beperkt aantal" winkels is te verkrijgen, en dan nog is het de vraag in welk land en in welke winkel. Het wordt er al met al niet duidelijker op.