Onderzoeksbureau Gartner luidt de noodklok voor de West-Europese pc-markt. De vraag naar laptops en desktops is zodanig gedaald dat het aantal nieuwe pc’s dat door de leveranciers naar de markt wordt gebracht, met 20,5 procent is gedaald dit jaar. Dit is in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Smartphones en tablets winnen van pc’s in de aankoopbeslissingen van de consument.

Laptop volgt voorbeeld desktop

“Dit is de grootste daling die we ooit hebben gemeten in deze regio”, zegt Gartner. Windows 8 blijkt vooralsnog niet de redding van de pc-markt, zoals analisten al eerder hadden opgemerkt. De voor touchbediening ontwikkelde Metro-interface roept nog steeds veel verwarring op bij consumenten. Vooral notebooks komen de magazijnen niet uit en daardoor kromp die markt met bijna 25 procent. De desktopmarkt, al jaren in het hoekje waar de klappen vallen, ging slechts 14 procent achteruit.

HP en Acer, de marktleiders in West-Europa, lijden smadelijke verliezen. Beide leveranciers gingen met meer dan 30 procent achteruit wat hun pc-verkoop betreft. De Chinese fabrikant Lenovo is de enige in de top drie die groeide, zowel in desktops als in notebooks. Daarmee staan de Chinezen op de hakken van Acer in de strijd om de tweede plaats.

Macs groeien licht

Apple, de vijfde grootste leverancier in West-Europa, groeide eveneens, zij het marginaal. Ondanks dat nummer 4 Dell in absolute aantallen minder pc’s in de markt zette, groeide het marktaandeel van die fabrikant toch nog ten koste van vooral HP.