Volgens Gartner wijst het meevallende percentage op een ‘klein herstel’ wanneer het gaat om pc-leveringen in sommige delen van de wereld. Het bureau is met name hoopvol over de resultaten in de Verenigde Staten en Azië. Europa blijft daarbij nog achter, concludeert Gartner.

Dell valt uit de toon

Markleider Hewlett-Packard (HP) blijft het goed doen en zag het percentage geleverde computers met 2,8 procent toenemen. Het marktaandeel van HP nam toe tot 19,6 procent (van 18,1 procent in 2008). Dell kon minder goede cijfers overleggen en ziet een afname van 17 procent in leveringen. Dit is ook te merken in het marktaandeel van het Texaanse bedrijf, dat van 15,6 naar 13,6 procent slonk. Dell voelt daarbij de adem in de nek van Acer dat zijn marktaandeel tot 13,5 procent zag toenemen (van 9,5 procent), met name door de succesvolle verkoop van netbooks. Op de wereldwijde markt zijn Lenovo en Toshiba respectievelijk vierde en vijfde.

Vooral tegenvallend is de levering van pc’s in de werelddelen Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Hier werden 10,9 procent minder computers besteld, terwijl Azië (plus 2,3 procent) en met name China (plus 7 procent) groeicijfers rapporteren. De pc-markt in Zuid-Amerika heeft het het zwaarst te verduren, laten de cijfers van Gartner zien. In dit werelddeel werden richting computerhandels 16,6 procent minder pc’s geleverd.

‘Ergste leed geleden’

Het onderzoek van Gartner valt samen met de verbeterde winstverwachting van Intel en de positieve prognose van Dell over stabilisering van de pc-markt. Hierdoor verwachten analisten dat het ergste leed in de sector geleden is.

Eerder voorspelde Gartner dat de markt vanaf het vierde kwartaal van 2009 gaat aantrekken. Overigens ziet de marktonderzoeker Windows 7 niet als factor van belang in de aantrekkende pc-markt. Mensen gaan geen nieuwe pc kopen vanwege een nieuw besturingssysteem, meent Gartner.