Een van de voordelen van de pc is de enorme flexibiliteit. Er zijn ontzettend veel verschillende componenten met allerlei plus- en minpunten, sterk variërende features en veel verschillende prijsklasses. Als je niet werd geleid door een budget, zou de pure keuzestress van alle potentiële opties je waarschijnlijk verlammen.

We kijken vaak naar prijs/kwaliteit (het meeste waar voor zo weinig mogelijk geld) maar laten we vandaag eens de heel andere kant opgaan. Wat als er nou geen grens zou zijn aan je budget? Hoe ziet een ultieme pc er dan uit? We kijken naar de absolute top aan processor, werkgeheugen, opslag, grafische kaarten en meer.

CPU

Je zou wellicht verwachten dat we dit overzicht beginnen met het moederbord, maar het is logischer om te beginnen met het hart: de processor. Niet op de minste plaats omdat deze keuze zal bepalen welk moederbord geschikt is. De CPU is het hart van het systeem en als je het krachtigste van het krachtigste wilt kun je kijken naar Intels reusachtige 10-core Core i7-6950X (zo'n € 1850 bij de meeste winkels).

Dit vlaggenschip met de Broadwell-E-architectuur is een waar monster. De kloksnelheid ligt met 3,5 GHz lager dan de topmodellen op Skylake, maar de 10 rekenkernen ondersteunen Hyper-Threading waardoor je twintig bruikbare threads hebt voor extreme taken die meerdere processen gebruiken. Je hebt intrigerende features als Turbo Boost Max technology 3.0 en per-clock overclocking-instellingen. De Core i7-6950X is met gemak Intels krachtigste consumentenchip ooit, maar de prijs is daar dan ook naar.

Als je niet die enorme rekenkracht nodig hebt, ben je waarschijnlijk beter af met AMD's 8-core Ryzen 7 1800X die een prijs heeft van tussen de 550 en 600 euro. Hij presteert evengoed als Intels 8-core concurrenten, maar voor een fractie van de prijs en is daarom de interessantste CPU van AMD in vele jaren. Als je maximale kloksnelheden zoekt voor je gaming-pc, Intels Core i7-7700K geeft meer tikken en is de toonaangevend als je meer speelt dan werkt.

Compatibiliteit van componenten op basis van een Intel-chipset kun je controleren via deze portal.

Moederbord

Als je een processor hebt gekozen, wordt het tijd om het fundament van je systeem te kiezen: het moederbord. De Broadwell-E-serie gebruikt chipset X99 en socket LGA2011 en met die combinatie is de killermobo de X99 Deluxe-II van Asus. Dat is wederom geen goedkope optie, maar je betaalt voor de enorme kracht, momenteel zo'n 450 euro.

Het moederbord bevat zo'n beetje elke feature die je maar zou willen hebben: exotische U.2 en M.2-sleuven, USB 3.1 Type C, acht werkgeheugensloten om quad-channel DDR4 3333MHz-plakken te overklokken, versterkte PCIe-sloten om de zwaarste grafische kaarten te ondersteunen, een eigen ontworpen socket met extra pins voor verbeterd overklokken en meer, veel meer.

Een ander model dat veel wordt geprezen is de X99A GODlike Gaming van MSI (prijzen rond de 540 euro). Er zijn goedkopere modellen voor X99-chipsets, zoals de X99 SLI Plus van MSI (tussen de 250 en 300 euro), maar je moet mogelijk je BIOS updaten om Broadwell-E te ondersteunen. Dit artikel draait om de absolute toppers, dus die laten we verder buiten beschouwing.

Werkgeheugen

De 64 GB-grens van RAM werd doorbroken met Intels X99-platform. Dus waarom zou je niet gaan voor de allesverzengende kracht van de in totaal 8 DDR4-modules in de Corsair Dominator Platinum-lijn. Daarmee heb je 128 GB beschikbaar en een enorme RAM-capaciteit, voor een prijskaartje van 1000 á 1300 euro, afhankelijk van verschillende variabelen.

Toegegeven, die hoge prijs is een stevige kluif voor de meeste mensen en daarbij zijn er niet zoveel legitieme praktische redenen om nu al zoveel werkgeheugen toe te voegen. Er is niet voor niets een reden dat de levertijd al gauw een week is en bij sommige webwinkels als Amazon duurt het zelfs twee maanden om het pakketje geheugenmodules te krijgen.

Iets realistischer (maar nog steeds behoorlijk onnodig) is een bescheidenere kit van 64 GB uit dezelfde serie. Die kost met 500 á 600 euro de helft minder, wordt sneller geleverd en is waarschijnlijk de beste keus zelfs als je de krachtigste pc van dit moment in elkaar wilt zetten. Mocht je voor minder capaciteit gaan, wat geen verkeerd idee is, moet je wel zorgen dat je DDR4-geheugen kiest en niet DDR3 om optimaal gebruik te kunnen maken van je krachtige X99-moederbord.

Grafische kaart

Als geld geen bezwaar is, is er eigenlijk maar één echte optie om een grafisch monster in je nieuwe pc te plaatsen en dat is de unaniem belachelijk krachtige GeForce GTX 1080 Ti van Nvidia. Ja, hij is echt zo sterk. De kaart is 25 tot 35 procent sneller dan de gelauwerde GTX 1080 en streefde in één klap de 1300-euro kostende Titan X van Nvidia voorbij. En dat voor een richtprijs van 830 euro.

Daarmee zet de chipmaker zijn beste beentje voor nu AMD binnenkort met zijn nieuwe Radeon Vega, gepland voor de eerste helft van dit jaar, op de proppen komt. Het vorige vlaggenschip van AMD qua grafische pracht, Radeon Fury X, presteert ruwweg maar half zo snel als de GTX 1080 Ti. AMD heeft dus nog wat in te halen, maar in combinatie met de betaalbare en krachtige Ryzen-CPU wordt er halsreikend uitgekeken naar de Radeon Vega.

De GTX 1080 Ti is de eerste enigszins betaalbare consumentenkaart die 60fps goed haalt met een 4K-resolutie als alle toeters en bellen in games op maximale prestaties zijn gezet. Hij is verder krachtig genoeg om gameplay op hoge framerates neer te zetten in een resolutie van 1440p, vooral in combinatie met de juiste monitor.

Monitor

Daarover gesproken, als je al die grafische pracht hebt toegevoegd, heb je natuurlijk wel een high-end scherm nodig om het verschil te ervaren. We kijken zelf weinig officieel naar deze hardware, dus gaan af op onze ervaringen, gebruikersrecensies, specificaties en de tips van MonitorNerds.com.

Je hebt veel formaten en schermtypes, maar we hebben een voorkeur voor breed beeld met de heldere kleuren die IPS-diplays leveren ten opzichte van TN-schermen die een iets snellere responstijd hebben. Daarom gaan we in dit artikel uit van IPS.

In dat geval kom je voor de hoogste kwaliteit al snel uit bij de G-Sync-technologie van Nvidia. Voor ultrahoge resoluties is de Acer Predator XB271HK bmiprz (27 inch) wat dat betreft een prima optie en dit scherm gaat je een eurootje of achthonderd kosten. De maximale refreshrate is 60 Hz en meer zou ook nutteloos zijn met 4K en de tech van vandaag.

Als je sneller vereist, is de ROG SWIFT PG348Q (34 inch) van Asus (zo'n € 1200) met een resolutie van 3440 x 1440 bij 100 MHz een optie. Als je pure snelheid wilt, moet je inleveren op resolutie en kun je een 144Hz-monitor kopen zoals de Acer XB270HU van zo'n 650 á 700 euro. Deze is 27 inch.

Als gamen niet echt jouw ding is en je vooral nauwkeurige kleurweergave wilt in plaats van een hoge refreshrate, dan kun je uitkijken naar schermen voor professionele fotobewerken in 10-bit kleuren en Adobe RGB-accuratesse van meer dan 99 procent, maar daarvoor moet je diep in de buidel tasten. De 4K-experts van 144HzMonitors.com raden voor dit doel de NEC PA322UHD aan (ongeveer 32 inch), die een afschrikwekkende 3200 euro kost.

Opslag

Schijven heb je in veel verschillende opties met onder meer een onderscheid in keuze voor magnetische opslagschijven (HDD) of flashgeheugen (SSD). IDG-collega Gordon Mah Ung volgt hier de ontwikkelingen op de voet en geeft de volgende adviezen.

Als ruwe opslagvolume belangrijk is, dan heb je de 4 terabyte grote Samsung 850 EVO 4 TB voor zo'n 1375 euro als je per se een SSD wilt. De Seagate Barracuda Pro 10TB is de grootste drive die je op dit moment kunt kopen en deze HDD van 10 terabyte gaat je ongeveer 500 euro kosten. De SSD is natuurlijk veel sneller maar is (niet alleen relatief) veel, veel duurder. De 7200 rpm-platters van de Barracuda Pro geeft verrassend grote toegangssnelheden voor een mechanische schijf.

Maar als juist snelheid belangrijker voor je dan capaciteit, dan heb je tegenwoordig de pijlsnelle M.2 PCI2 NVMe SSD, die compatibel is met de gigaspecs van dat moederbord van Asus. De hardware met deze aansluitingmogelijkheid lijkt qua uiterlijk net een module voor primair geheugen, maar het gaat hier om secundaire opslag. De Samsung 960 Pro 2TB die hier gebruik van maakt kost ongeveer 1200 euro. Dit is de snelste schijf die er ooit heeft bestaan, met leessnelheden die de 2 Gbps passeren. Dat is krankzinnig snel. Maak hier je opstartschijf van en je hoeft nergens meer op te wachten.

Voeding

Nog één ding waar we het in dit overzicht nog apart willen hebben voordat we overstappen op randapparatuur is de voeding. Met de energie-efficiënte componenten die Intel en Nvidia tegenwoordig leveren, hebben de meeste systemen met één GPU niet meer dan 600 watt nodig voor een voeding.

Maar deze hardwarelijst gaat om het neusje van de zalm en het is de moeite waard om te investeren in een zwaardere voeding als je meerdere grafische kaarten gebruikt of de optie wilt hebben om in de toekomst flink uit te breiden.

De Corsair AX1500i (zo'n 450 euro) is het summum van de voeding. De volledig modulaire PSU heeft een 80 Plus Titanium-efficiëntiebeoordeling en de enorme load-regulering werkt door een splinternieuw digitaal controlesysteem. Zowel Tom's Hardware als Jonny Guru geven de voeding een perfecte beoordeling. Zelf gebruiken we zijn eveneens krachtige broertje AX1200i (ongeveer 100 euro goedkoper).

De rest

De meeste componenten zijn nog enigszins objectief te kijken aan de hand van specificaties en benchmarks, maar met randapparatuur komen we steeds meer in een subjectief gebied uit. De pc-kast, het toetsenbord, de muis of de headset zijn voor een groot deel een kwestie van persoonlijke smaak en de adviezen zijn dan ook sterk verschillend. Dat gezegd hebbende, zijn dit onze keuzes.

Mechanische toetsenborden zijn superieur aan alle andere vormen en de Corsair K95 RGB (ongeveer 180 euro) is een van de beste die er zijn met RGB-verlichting, aluminium constructie, Cherry MX-switches en de optie om een macro te programmeren voor elke toets. Wat het beste toetsenbord is wordt heftig bediscussieerd onder techliefhebbers, dus het zal niet voor iedereen hét toetsenbord zijn, maar dit is wel een van de beter.

Onze huisexpert van de aanwijsapparaten is erg in zijn nopjes met de Logitech G502 Proteus Core (60 euro), maar ook de keuze voor een muis is erg subjectief. Hier vind je een overzicht van de beste game-muizen op zustersite PCWorld.com.

En écht heel persoonlijk is de behuizing. Als geld niets uitmaakt en je vrienden en familie met een ontzagwekkend object naar adem wil doen snakken is de enorme In Win H-tower een bijzondere keus. De kast gaat mechanisch open om de interne apparatuur te laten zien en ziet eruit als een mengvorm van een transformer en een bloeiende bloem. Het is ontzagwekkend de eerste keer dat je het ziet. Je kunt buikpijn krijgen van het prijskaartje, maar waarschijnlijk lees je dit artikel niet om de beste prijs/kwaliteit-verhouding te vinden.

Als je iets subtielers zoekt maar nog steeds high-end wilt hebben, stellen we de tower-behuizing Obsidian 900D van Corsair voor. Deze kost ongeveer 360 euro en is de ruimere versie van de Obsidian 750D (ongeveer € 150) die we zelf gebruiken voor tests.