Veel mensen vergeten nog wel eens dat computers niet alleen softwarematig onderhoud nodig hebben, maar ook hardwarematig onderhouden moeten worden. De gemiddelde desktop zuigt dag in dag uit lucht naar binnen om componenten te koelen. Dat gaat uiteraard gepaard met stofophoping of erger. Zeker als je computer op een plek staat waar het al niet echt schoon is.

In sommige gevallen kunnen de openingen zonder stoffilter er voor zorgen dat niet alleen stof of vuil zich door de jaren heen ophoopt in de computer maar dat er zich ook ongedierte kan nestelen. Houd je hardware daarom goed in de gaten en kijk af en toe even naar de binnenkant. Het kan je een hoop ellende besparen en de levensduur van je apparaat behoorlijk verlengen. Heb je daar geen zin in? Wellicht dat wij je kunnen overtuigen met een aantal voorbeelden van computers die nooit zijn onderhouden.

Stoffige bakken

Dit overkomt bijna iedereen. Doordat computers continu lucht naar binnen zuigen om componenten te koelen, vindt er op een gegeven moment een ophoping van stof plaats. Veel moderne (duurdere) kasten vangen dit af door stoffilters. De gemiddelde huis- tuin- en keukendesktop/laptop hebben deze filters niet dus het is af en toe nodig deze computers schoon te maken.

Maakt je computer meer herrie dan toen je 'm net had? Wordt deze warmer dan vroeger? Is hij trager? Grote kans dat stof de oorzaak is. Veel moderne systemen hebben tegenwoordig beveiligingsmechanismen om te voorkomen dat ze oververhit raken. Door CPU-throttling / Dynamic frequency scaling toe te passen werken processoren op een lagere snelheid om excessieve warmteontwikkeling tegen te gaan.

Aangezien stof een isolerende werking heeft worden componenten sneller warm en wordt throttling sneller toegepast. De computer reageert trager. Meestal is dat niet voldoende en de koeler moet harder werken, ventilatoren gaan harder blazen om de boel te koelen wat meer herrie met zich meebrengt. Als de lagers in de ventilatoren dan ook nog eens vol stof zitten waardoor er ook brommende, piepende geluiden ontstaan tijdens het koelen is de ellende compleet en luister je tijdens het werken naar een piepende, krakende, brommende rammelbak.

© Ryan Tliquest

De oplossing? Schoonmaken die hap. Dat kan met een stofzuiger of met perslucht. Maar let op, computers die jarenlang zonder onderhoud als stofzuiger hebben gediend kunnen behoorlijk wat rotzooi bevatten. Je kan deze, als je met perslucht werkt, het beste buiten schoonblazen.

© 9gag

Haar van huisdieren

Heb je huisdieren? Dan mag je je computer helemaal vaak schoonmaken. Computers en haar lijken ook een magische aantrekkingskracht te hebben op elkaar. Het helpt daarbij ook niet als je kat je computerkast of laptop als loungeplek gebruikt. De kans dat je computer dichtslibt door losse haartjes is alleen maar groter.

Het schoonmaken van deze computers zal wat lastiger gaan met perslucht. Je zal toch echt in de weer moeten met een stofzuiger. Daarnaast kan je, als je je computer maar genoeg haar laat verzamelen, hele plakkaten zo van je computer af plukken. Wij hebben hier een voorbeeld van een computer mét stoffilter. De binnenkant van de computer mag dan wel schoon zijn maar als je de stoffilters zelf nooit schoonmaakt zal je computer alsnog flink opwarmen door een tekort aan koele lucht.

Via Reddit

(Huis)dieren

Je denkt dat het haar van je huisdieren in je computer al ranzig is? Wat dacht je dan van de dieren zelf? Dat de gemiddelde kat maar al te graag op je laptop gaat liggen omdat deze lekker warm is betekent niet dat andere dieren zich niet aangetrokken voelen door deze warmte.

Sommige dieren zijn echter wat kleiner en kunnen zich daarom dichterbij de warmtebron bevinden dan anderen. Als je je computer niet vaak genoeg opent op schoon te maken, kan het even duren voordat je deze dieren ontdekt met alle gevolgen van dien. Ruikt je computer een beetje raar? Heb je last van onverklaarbare fouten? Wellicht zit er iets in je pc dat er helemaal niet thuishoort.

Dit is niet waar de gemiddelde computergebruiker aan denkt bij het begrip: computermuis. Als je een dode muis in je computer vindt is dat waarschijnlijk niet het grootste probleem dat je op dit moment hebt. Het zijn hardnekkige diertjes om vanaf te komen en ze zijn vrijwel nooit alleen in je huis. Als je je computer schoon hebt gekregen is het waarschijnlijk zinnig om de rest van je huis ook even een grote beurt te geven.

© Tweaktown

Zoals je ziet kan het natuurlijk altijd erger. Hoe dit beest de binnenkant van een computer heeft kunnen bereiken is ons een groot raadsel, we gokken dat het erg vochtig moet zijn geweest in huis.

Bugs

Nee, we hebben het hier helaas niet over softwarefouten maar over de vermoedelijke oorsprong van het begrip bug. Juist, insecten in je computer. Naast huisdieren en ongedierte zijn ook sommige insectensoorten dol op warme plekjes en aangezien de gemiddelde computer aardig wat warmte genereert kunnen insecten dat natuurlijk ook zien als een fijn plekje om een nestje te bouwen, met alle gevolgen van dien...

Teer

Het is niet aan ons om met het belerende vingertje te wijzen naar rokers maar we doen het toch eventjes door dit voorbeeld aan te halen. Het roken in dezelfde ruimte al waar je computer zich bevindt is een slecht idee. De teerdeeltjes in de rook slaan neer op de onderdelen in de computer en kunnen ervoor zorgen dat de levensduur van het apparaat gigantisch wordt verkort.

Het plakkerige teer zorgt er onder andere voor dat alle bewegende onderdelen veel sneller stroef worden en lawaai gaan maken. Daarnaast zorgt het plakkerige teer er ook voor dat stofdeeltjes zich nog sneller hechten aan componenten in de computer. Het geheel koekt uiteindelijk aan en verandert in een vieze, bruine, plakkerige korst die zeer lastig te verwijderen is.

Stofzuigen of perslucht helpt in de meeste gevallen niet en men zal met chemicaliën in de weer moeten gaan om de componenten weer goed schoon te krijgen. Daarbij moet men uiteraard ook rekening houden met het feit dat deze chemicaliën de componenten niet aantasten. Dit is een kostbare aangelegenheid.

Dit wordt nog erger als het optische drives betreft. Op een gegeven moment ontstaat er een teerlaagje op de lazer van de drive die ervoor zorgt dat schijven slecht of niet meer te lezen zijn. Schoonmaakcd's zullen hier niet tegen helpen aangezien de borsteltjes niet zijn opgewassen tegen de plakkerige substantie op de lens. Men zal de drive moeten openen en met een wattenstaafje en schoonmaak chemicaliën de lens moeten schoonvegen.

© Lupine Solutions

En wat denk je dat er gebeurt als je dit jaren lang doen en er stoflaag op teerlaag op stoflaag ontstaat?

©Warren Paul Harris voor DFW Computer Integration

Hoe zouden je longen eruit zien na zoveel rook?

Zoethoudertje

Als je computers gebruikt in fabrieken is het van essentieel belang dat je deze goed beschermt met filters. De kans dat er een fijne substantie in de lucht zit is groot ook al valt dat niet echt op of verwacht je het misschien niet. Wij hebben hier een prachtig voorbeeld van een computer die jaren lang heeft gedraaid in een suikerfabriek en het resultaat van jaren draaien zonder filter is erger dan wij dachten.

Al vragen wij ons af of een standaard stoffilter dit probleem had kunnen voorkomen.

Via Kshandoo op Imgur