De Brit heeft altijd de mens - en menselijke interactie met technologie- centraal gezet. In 1979 heeft hij één van de eerste laptops ter wereld ontworpen. Die computer met neerklapbaar scherm, de Grid Compass, is in 1982 op de markt gekomen. De bekende draagbare (luggable) computer Osborne 1 die een jaar eerder uitkwam, was een koffer met uitklapbaar toetsenbord bovenop.

Patentgeld en Xerox PARC

Latere laptops hebben het Compass-design tot standaard verheven, wat het bedrijf Grid Systems veel patentgeld heeft opgeleverd. Het concept is deels geïnspireerd door het Dynabook-project eind jaren zestig van het legendarische onderzoekslab PARC van Xerox. Dat is de bakermat van veel ict-uitvindingen die tegenwoordig alledaags zijn. De Dynabook is meer vergelijkbaar met hedendaagse tablets. Mobiele telefoons hebben een tijd lang ook het clamshell-ontwerp als standaard gebruikt.

Voorvader de Grid Compass van 5 kilo had een Intel 8086-processor, een scherm met een resolutie van 320 bij 240 pixels, 340 kilobyte geheugen, een 1200 bps (bits per seconde) modem, en het eigen besturingssysteem Grid OS. Randapparatuur als floppy-diskdrives en harde schijven waren te gebruiken dankzij een speciale aansluitpoort (de General Purpose Instrumentation Bus).

Space shuttle en paratroopers

Het voor die tijd krachtige apparaat was relatief duur met een prijskaartje van 8000 tot 10.000 dollar. De voornaamste gebruiker was de Amerikaanse overheid. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de Compass begin jaren tachtig gebruikt op de space shuttle, en het Amerikaanse leger heeft de laptop ingezet voor paratroopers van de Special Forces.

Designer Moggridge (69) is afgelopen weekend overleden aan kanker. Hij was niet slechts een laptopontwerper, maar heeft veel meer designs op zijn naam staan én is onderscheidingen daarvoor. De ontwerper en later museumdirecteur bekeek, benaderde en besprak design in de brede zin van het woord. Hij geeft uitleg over goed en ook fout design in deze toespraak, met veel voorbeelden in beeld.