De grote, aluminium tower van de Mac Pro is niet meer. Apple heeft zijn werkstation drastisch herzien. De krachtige Intel Xeon-processors met twee professionele FirePro GPU's van AMD zijn gestoken in een kleine, zwarte cilinder. De hoofdopslag is een SSD (solid-state drive) die direct is aangesloten op de PCI Express-backbone van het kleine moederbord in de zwarte koker. Dit is volgens Apple tot 2,5 keer sneller dan een SSD op een SATA-aansluiting (serial-attached ATA).

Externe uitbreiding

Voor uitbreiding heeft Apple de tweede generatie van de samen met Intel ontwikkelde Thunderbolt-technologie opgenomen. De nieuwe Mac Pro heeft zes Thunderbolt2-poorten, waarmee in totaal 36 apparaten in een keten zijn aan te sluiten. Daarnaast nog vier USB 3.0-poorten en een HDMI 1.4-poort.

Tot op heden ontbeerde de Mac Pro-lijn de snelle Thunderbolt-aansluiting en ook USB 3.0-poorten. Apple prijst het nieuwe ontwerp van zijn werkstation als zijnde slechts één achtste van het formaat van de voorganger. De oude Mac Pro, die sinds 1 maart niet meer verkocht is in de Europese Unie, is echter wel door gebruikers uit te breiden en te upgraden.