Bedrijf X had ooit honderden fat clients op de bureaus van zijn medewerkers. Dat betekende niks dan ellende voor de it'ers. Die liepen de hele dag - iedere dag - rond met een pak cd's, duwden gebruikers opzij en zeiden: 'ga jij maar een sigaret roken want dit gaat even duren'. Zodra er een patch of een update uitkwam begon het circus weer van voren af aan.

Zo zag desktopbeheer er zo'n beetje overal uit rond de eeuwwisselin, en zo gaat het bij veel organisaties nog steeds. Maar er dienen zich nieuwe manieren van it-beheer aan die de kosten en complexiteit verlagen en het leven van de it-beheerders kunnen verlichten. Want met behulp van bijvoorbeeld applicatie streaming wordt het beheer naar het datacenter verplaatst. Daar kan het veiliger, sneller, goedkoper en efficiënter. En er wordt minder stukken minder gerookt en meer gewerkt. Alleen de desktopbeheerders komen niet meer aan hun tienduizend stappen per dag.

Toepassingen en zelfs het hele besturingssysteem worden door een draadje naar de eindgebruiker gestuurd, op het moment dat die het nodig heeft. De beschikbare technologieën hebben echter allemaal hun eigen voor- en nadelen. Server based computing, waarbij applicaties op een server draaien, is voor beheerders een zegen maar vergt een goed netwerk, een forse investering in een serverpark en is offline niks waard.

Een pc laten booten van een image op het netwerk in plaats van de eigen harde schijf, zoals bijvoorbeeld met de software van het door Citrix overgenomen Ardence mogelijk is, biedt alleen voordelen als hetzelfde image voor alle eindgebruikers geschikt is. Je schiet er niet veel mee op als je duizend verschillende images moet patchen, ook al kan je dat in het datacenter doen.

Streaming, waarbij programma's in een soort luchtbel worden verpakt en 'on demand' naar de desktop gestuurd waar het lokaal draait, stelt ook eisen aan netwerk en client. Applicaties draaien weliswaar in een soort zandbak, maar nog steeds lokaal.

Virtualisatie van de desktop staat nog in de kinderschoenen en wordt geleverd door een bedrijf (VMWare) dat zich tot zeer recentelijk niet buiten het datacenter begaf. De zogeheten Virtual Desktop Infrastructure heeft sinds kort alleen een concurrent in het Dynamic Desktop Initiative van Citrix, maar deskundigen zijn nog kritisch over de toepasbaarheid van deze één punt nul versie.

Om de voordelen van al deze technologieën te benutten is een uitgebalanceerde mix de beste oplossing maar een probleem is dat de leveranciers dat anders zien. Die beconcurreren elkaar vooralsnog. Microsoft zweert bij streaming omdat het Softgrid levert, uit de boedel van het overgenomen Softricity.

In de volgend jaar verwachte nieuwe versie van Windows Server 2008 zijn de Terminal Services danig opgetuigd met bijvoorbeeld load balancing en ook al blijft er als vanouds nog wat te wensen over, Citrix zal er niet blij mee zijn, want voor het eerst in zijn wapenwedloop met Microsoft dreigt er een behoorlijk verlies van marktaandeel. Daar komt nog bij dat Microsoft zijn licentiemodel heeft aangepast zodat het gebruik van bijvoorbeeld Windows XP via Terminal Services nu ook zonder een extra volledige licentie officieel is toegestaan.

Vmware stelt uiteraard dat virtualisatie dé oplossing is, omdat dat het enige kunstje is dat het bedrijf kan. Alleen Citrix is de enige softwareleverancier die - al is het uit overlevingsdrang - een poging doet om alle technologieën samen te brengen door streaming toe te voegen aan zijn Presentation Server en sinds kort ook een pakket voor desktopvirtualisatie op de markt heeft dat Desktop Server heet.

Wie op dit moment zijn eindgebruikers wil bedienen met een desktop besturingssysteem en applicaties en dat wil combineren met centraal beheer, moet dus zelf aan de slag met al die verschillende pakketten. Aan zo'n klus wil niemand beginnen, want de voordelen wegen nauwelijks op tegen de nadelen. Temeer daar het een markt is die volop in ontwikkeling is, en het risico bestaat dat tegen de afronding van zo'n project de technologie alweer achterhaald is of - beter - het te koop is als een enkel pakket.

Desktopbeheer gaat er niettemin in de nabije toekomst heel anders uit zien. Virtualisatie en app-streaming houdt desktopbeheer in het datacenter en in plaats van het moeten managen van honderden verschillende configuraties blijft dat nu beperkt tot een enkele of desnoods een aantal verschillende gebaseerd op opgeslagen gebruikersprofielen.

Omdat met streaming de applicaties lokaal draaien merkt de gebruiker er in de meeste gevallen niks van, maar het scheelt wel de overhead die client/server nodig hebben, en het is voor sommige toepassingen zelfs mogelijk om alleen de benodigde onderdelen te streamen.

Door een combinatie te gebruiken van de mogelijkheden moet het in theorie mogelijk zijn om een pc van een disk image te laten booten, waar een besturingssysteem en een basisset applicaties op staan, om vervolgens naar behoefte aanvullende programma's te streamen. Zo zouden zakelijke applicaties via Citrix kunnen worden aangeboden, en rich media via Softgrid.

Omdat programma's met Softgrid in hun eigen luchtbel draaien, gebundeld met alle benodigde DLL's en registerinstellingen, is de kans op conflicten met andere toepassingen minimaal. Dat kan het aantal benodigde Citrix servers weer verlagen en een eind maken aan de noodzaak voor serversilo's.

Nu maar wachten op een goede toolbox die alles samen brengt. Bron: Techworld