De CULV werd in 2009 door Intel geïntroduceerd als het antwoord op de vraag van consumenten om een netbookachtige notebook, met een groter scherm dan 10 inch, maar wel licht en even zuinig in gebruik als die netbooks.

De CULV zou het helemaal gaan maken in de jaren 2010 tot en met 2014, zei onderzoeker iSuppli. De CULV zou in het jaar 2010 bijna twee maal zo veel worden gemaakt als in het jaar daarvoor, in een totaal aantal stuks van 14,5 miljoen. Dat aantal zou verder stijgen, hoewel de enorme groeipercentages van 93 procent in 2010 niet meer zou voorkomen, voorspelden de analisten.

Intel ging helemaal voor de CULV

CEO Paul Otelinni was bij de introductie van de nieuwe chiptechnologie razend enthousiast over de toekomst van de ultralichte en zuinige notebooks. “De grote trend dit jaar [in 2009] zal waarschijnlijk de mooi vormgegeven dunne en lichte notebooks worden die CULV gebruiken", zei hij in een conference call. Een van de succesfactoren zou de prijs worden. Tot dan toe waren ultralichte en dunne notebooks geprijsd ver boven de 1000 dollar, en waren de handzame netbooks inmiddels op 300 dollar gekomen. De CULV moest in dat gat duiken.

De CULV werd door Lenovo en Acer als eerste op de markt gebracht in het voorjaar van 2009. De notebooks hadden een iets groter scherm dan de netbooks, gangbare maat 13,3 inch, konden draaien op Vista (waar de netbooks nog XP hadden) en maakten gebruik van een CULV-Pentium. De prijzen lagen iets boven die van netbooks.

Asus kwam een half jaar later met een CULV-machine, en wel als concurrent van de MacBook Air. De Asus Ultra Light-reeks waren slechts een inch dik, de goedkoopste was net onder de 1000 dollar en had een 12,1 inch beeldscherm.

Al snel de klad erin

Maar daarna kwam toch al de klad erin, met Acer die in het najaar meldde zich te willen herbezinnen op de CULV-technologie. Het bleek dat consumenten wel gecharmeerd waren van de langere batterijduur en dunne design, maar dat er een probleem was in de snelheid van de machines. Acer moest bestellingen bij hardwaremaker Wistron schrappen.

“Er is een gat tussen wat de klant (Acer) verwachtte en de vraag bij de consument", zei een manager van Wistron in november 2009 tegen een Taiwanese krant. Acer bleef niettemin zwaar inzetten op CULV-machines om het segment boven zijn succesvolle netbooks te bedienen. Naar schatting 15 tot 20 procent van de notebooks van Acer waren CULV-modellen, eind 2009.

CULV na de Pentium ook op de Core 2 Duo

De CULV-technologie werd na de Pentium ook gebruikt op Core 2 Duo-processoren, wat al wat beter was, maar het bleef qua prestaties niettemin ver achter bij de Core i5 of Core i7. In 2010 kwamen de energiezuinigere Intel Arrendale Core i3, i5 en i7 op de markt en de prijzen van de dunne(re) notebooks vlogen omhoog. Tot in 2011 kwamen mondjesmaat CULV-notebooks op de markt, vaak herkenbaar aan de letter U in het typenummer, of ULV. Maar het segment sloeg maar niet aan, en dus broedde Intel op een andere strategie.

In mei 2011 kwam de chipmaker met een nieuwe lijn aan energiezuinige processoren voor een nieuwe klasse pc's, de Ultrabook. Volgens Sean Maloney moet de Ultrabook dé notebook-pc van de toekomst worden en hij voorspelde op Computex in mei 2011 dat eind 2012 40 procent van de markt uit die Ultrabooks zal bestaan. De notebooks zouden minder dan 2 cm dun zijn en een entreeprijs hebben van onder de 1000 dollar.

Is het nu wel of geen CULV?

Het is de vraag of de energiezuinige chips die gebruikt worden in Ultrabooks nog te schikken zijn onder de verzamelnaam CULV; feit is dat deze benaming niet meer wordt gebruikt, ook niet door fabrikanten van notebooks. Daarnaast is het prijskaartje anders dan bedoeld met de lancering van de CULV-strategie in 2009 door Intel en zijn de machines krachtiger.

Maar, en daar gaat wel een vergelijking met de CULV op, de ontvangst van de Ultrabooks in de markt is net zo koud als die van de goedkopere voorgangers in 2009. Al begin van dit jaar besloot Intel de prijzen van de chips te verlagen omdat de mondjesmaat op de markt komende Ultrabooks maar niet onder de verkoopprijs van 1000 dollar kwamen.

Ultrabook blijft stof verzamelen

Maar ondanks wat Intel beloofde “een agressieve marketingcampagne" in 2012 komt de Ultrabook maar niet van de winkelschappen af. Nog steeds zijn de machines te duur beprijsd. Mede daardoor knalde het marktaandeel van Intel naar een uniek dieptepunt van 70 procent en dat van Windows naar 73 procent, deze zomer.

Maar de analisten zijn optimisten. Canalys zei afgelopen oktober dat de verkopen van Ultrabooks zo tegenvallen, omdat “de consumenten niet de waarde ervan zien ten opzichte van gewone notebooks". Als dat besef doorbreekt, en ze ook meer met touchscreens en Windows 8 worden uitgerust, komt de zonnige toekomst de Ultrabook vanzelf tegemoet.

Geen 22 miljoen maar 10 miljoen. Misschien.

Blijft het feit dat ondanks een voorspelling van iSuppli dat er dit jaar 22 miljoen Ultrabooks in de markt zouden worden gezet, dit blijft steken bij een magere 10 miljoen. Het onderzoeksbureau zegt er wel bij dat van die 10 miljoen er alleen al tijdens het Kerstseizoen 5 miljoen stuks moeten worden verkocht. De werkelijke cijfers komen na de jaarwisseling en kunnen dus nog beduidend afwijken.

Maar beide cijfers zijn al een teleurstelling voor Intels Otellini, die toch met voortvarendheid de 40 procent marktaandeel eind 2012 voorspelde. Dat wordt dus bij lange na niet gehaald. iSupply zegt verder dat het voor volgend jaar een productie van 44 miljoen Ultrabooks verwacht, een neerwaartse bijstelling van een eerdere voorspelling van 61 miljoen stuks. Intel houdt zich vast aan de introductie van de Haswell-chip halverwege volgend jaar. Nog betere prestaties met nog lagere energieconsumptie, zegt het bedrijf.