Het gaat om de zogeheten Developer Edition, die Linux draait, van Dells XPS-13 Ultrabook. Die dunne, lichte en toch krachtige laptop met Ubuntu is eind november uitgebracht in de Verenigde Staten en komt nu in een verbeterde uitvoering beschikbaar buiten de VS. Marketingdirecteur Barton George van de computermaker kondigt de tweede versie van dit project Sputnik aan op zijn blog.

FullHD en buiten VS

"De twee klachten die we luid en duidelijk hebben gehoord waren: 1) de resolutie is te laag, en 2) het moet beschikbaar zijn buiten de VS en Canada. Sindsdien hebben we hard gewerkt om die twee punten aan te pakken", schrijft hij. De Sputnik 1 heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels. De nu onthulde Sputnik 2 heeft een Full HD scherm dat 1920 bij 1080 haalt.

Dat nieuwe model is per direct te bestellen door Amerikanen en Canadezen. Andere landen volgen komende week, waarbij Nederland voorop staat. "Ik zal de links posten zodra ze beschikbaar komen, maar hier is de lijst van landen waar Sputnik 2 zal landen", blogt Dells marketingdirecteur.

Hele lading landen

Naast Nederland zal de Linux-laptop online te koop zijn in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, en Zwitserland. In een klein aantal landen komt de Ubuntu-Ultrabook uit via een Dell-wederverkoper. Dit zijn Luxemburg, Israël, Morokko, Turkijke, Rusland, Zuid-Afrika, Saudi-Arabië en de Arabische Emiraten (UAE).

Dell gaf bij de onthulling van de eerste Sputnik 1 al een uitgebreide uitleg over de developerslaptop: