Dell heeft waarschijnlijk voor de laatste keer zijn omzet- en winstcijfers geopenbaard, voordat het van de beurs wordt afgehaald door oprichter Michael Dell en zijn investeringspartners. Mocht het bedrijf Dell van de beurs verdwijnen, hoeft Michael Dell zich niet meer in het openbaar te verantwoorden voor de verkoopcijfers.

Consumenten in Europa houden knip dicht

Dell ziet de grootste teruggang in Europa en bij consumenten. Die laten de desktops en notebooks van de Amerikanen links liggen. Waar de omzet in zijn totaal met 11 procent daalde in het vierde kwartaal (over het hele jaar 8 procent daling), ging de omzet in Europa met 14 procent onderuit en specifiek in het consumentensegment met 24 procent,. Uit de verkoop aan consumenten maakt Dell maar 8 miljoen winst uit een omzet van 2,8 miljard dollar.

Opvallend is dat Dell het wel goed blijft doen in de grootzakelijke markt, waar eveneens over het geheel een daling van de omzet was te zien, maar specifiek in de servermarkt ging de omzet juist met 5 procent omhoog door de 12e generatie PowerEdge servers waarop meer marge kan worden behaald. In netwerkproducten ging de omzet met 42 procent omhoog. Het zijn vooral de desktop- en werkstationproducten die als een molensteen om Dells nek hangen. In dat kader voert Dell een reorganisatie uit om de kosten met een miljard dollar omlaag te brengen.

Nog te afhankelijk van de pc-markt

De omzet uit desktops en notebooks beslaat de helft van Dells inkomen en dus is het bedrijf nog steeds in grote mate afhankelijk van dergelijke producten. Dell probeert van die afhankelijkheid af te komen, maar dat duurt -ook volgens Michael Dell- te lang. Dat is een van de redenen om het bedrijf uit handen van de aandeelhouders te halen en in stilte een zwaardere transformatie van de organisatie te forceren. De huidige aandeelhouders rebelleren en willen meer geld dan de 13,65 dollar per aandeel.

Dell heeft overigens 200 miljoen dollar aan extra inkomen verkregen vanwege schikkingen met leveranciers. In een conference call met analisten weigerde financieel directeur Brian Gladden daar verder op in te gaan, maar aangenomen kan worden dat dat geld komt van de beeldschermfabrikanten die zijn veroordeeld wegens prijsafspraken en nu schikkingen overeenkomen met hun klanten, schrijft de IDG News Service.

Grote klanten krijgen kortingen

Een deel van dat geld is gebruikt om grote klanten binnenboord te houden, zei Gladden. Die klanten kregen pc's tegen lagere prijzen, een “investering" noemde de financieel directeur dat. Verder probeert Dell, zegt Gladden, te voorkomen dat het zijn computers tegen dumpprijzen de markt inzet, ondanks de enorme hoge druk op die prijzen.

Dat geeft Dell wel een achterstand ten opzichte van de concurrentie op de consumentenmarkt, waar het gaat om laaggeprijsde pc's en -vooral- tablets. En in beide segmenten doet Dell niet echt mee. Het bedrijf gokt dan ook op de vervangingscyclus bij bedrijven, waar nog steeds de grote sprong naar Windows 7 moet worden gemaakt. Dell schat in dat zeker 40 procent van de bedrijven werken met Windows XP of Vista.